Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Адміністративні послуги мобільного ЦОПу та ознайомлення з новаціями податкового законодавства з питань РРО/ПРРО для мешканців Криворізького регіону та внутрішньо переміщених осіб

, опубліковано 26 вересня 2023 о 14:11

Мобільним ЦОПом Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) 20 вересня 2023 року з метою забезпечення зручних та доступних умов для отримання послуг і сервісів фізичним та юридичним особам, розширення кола суб'єктів, які мають можливість звернутись до мобільного ЦОПу, проведено виїзд до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті ради.

Під час спілкування з відвідувачами мобільного ЦОПу податківці ознайомили присутніх з переліком послуг, які можна отримати безпосередньо під час роботи мобільного ЦОП, а також проінформував про режим роботи ЦОПу, який функціонує в Криворізькій північній ДПІ.

У ході зустрічі фахівці ГУ ДПС зупинились на актуальних питаннях сьогодення, а саме новаціях податкового та іншого законодавства, введених в дію Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). Обговорили нагальні питання застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення норм Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265).

Крім того, увагу суб’єктів господарювання зосереджено на тому, що з введенням в дію норм Закону №3219 з 01 серпня 2023 року передбачено скасування можливості для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу та перебувати на спрощеній системі з особливостями оподаткування.

Акцентовано увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Також, відвідувачі мобільного ЦОП проінформовані, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ).

Також платникам надані роз’яснення щодо функціонування Електронного кабінету та практичні консультації щодо його використання.

         За результатами роботи мобільного ЦОП, співробітниками податкової інспекції було здійснено обслуговування 60 фізичних осіб, яким було видано 32 картки платників податків з реєстраційними номерами облікової картки платника податків. Від суб’єктів звернень – відвідувачів мобільного ЦОПу прийнято 20 заяв на отримання адміністративних послуг, зокрема 18 заяв за

формою 5-ДР, 2 заяви  за формою 1-ДР.

Інші відвідувачі отримали усні консультації з питань сфери оподаткування.

         Всі учасники мобільного ЦОП були забезпечені безкоштовними бланками заяв, деклараціями про майновий стан і доходи та актуальною друкованою продукцією.

         На моніторі Центру обслуговування платників Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті ради в період роботи мобільного ЦОП транслювались роліки з роз’яснювальною тематикою щодо застосування РРО/ПРРО.

         Питома вага відвідувачів мобільного ЦОПу, які звернулись до співробітників податкової служби, складалась з внутрішньо переміщених осіб, переважно з Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Харківської та Миколаївської областей. Слід зазначити, що в Тернівському районі міста Кривого Рогу обліковується вже понад 9 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Робота мобільного ЦОП пройшла конструктивно та в атмосфері доброзичливості.