Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП – з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО та новацій Закону України № 3219 до суб’єктів господарювання у м. Кривому Розі

, опубліковано 21 вересня 2023 о 14:22

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) згідно з графіком виїзду робочої групи 19.09.2023 здійснив виїзд до Торгівельного комплексу «Торгівельний дім» у м. Кривому Розі.

Виїзд забезпечено фахівцями Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС та структурних підрозділів ГУ ДПС, які обслуговують Криворізький регіон. У роботі мобільного ЦОПу також прийняла участь головний спеціаліст відділу розвитку підприємництва виконкому Тернівської районної у місті Кривий Ріг ради.

У заході прийняли участь 9 платників податків – представників малого та середнього бізнесу Тернівського району м. Кривого Рогу.

У ході зустрічі працівники ГУ ДПС ознайомили присутніх з нововведеннями, запровадженими Законом України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та відновленні відповідальності за недотримання норм Закону № 265. Проінформували, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до суб’єктів господарювання (СГ), які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор, а з 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Спеціалісти ГУ ДПС повідомили присутнім, що у зв’язку із набранням чинності Закону України № 3219, яким, зокрема внесено зміни до Закону № 265, з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265.

У ході зустрічей з СГ податківці відзначили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

У ході діалогу із платниками представники робочої групи – фахівці ГУ ДПС надали відповіді на запитання присутніх, зокрема, щодо застосування касової техніки та особливостей поновлення відповідальності за порушення Закону № 265, а також мінімального податкового зобов’язання.

Звернули увагу СГ на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Усі учасники заходу отримали актуальну тематичну друковану продукцію ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.