Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до старостинських округів Верхньодніпровської міської ТГ: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ та надання адміністративних послуг

опубліковано 14 вересня 2023 о 16:23

З метою проведення роз’яснювальної роботи з актуальних питань сьогодення мобільним ЦОПом Верхньодніпровської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) з 04.09.2023 по 07.09.2023 здійснені виїзди до Бородаївського, Водянського, Зарічанського, Дніпровокам’янського, Мишуринрізького, Боровківського, Першотравенського, Пушкарівського, Новомиколаївського та Дніпровського старостинських округів Верхньодніпровської міської територіальної громади (ТГ).

У проведенні зустрічей прийняли участь представники Верхньодніпровської міської ТГ, платники податків та спеціалісти Верхньодніпровської ДПІ ГУ ДПС.

Під час таких зустрічей акцентовано увагу на ключових питаннях та основних нововведеннях, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), застосуванні РРО/ПРРО та поновленні відповідальності за порушення суб’єктами господарювання (СГ) вимог Закону України «Про застосування розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням норм Закону України № 3219.

Не менш актуальним на сьогодні для платників є питання стосовно особливостей нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). МПЗ – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Сплата загального МПЗ здійснюється фізичною особою – платником податків протягом 60 календарних днів з дня вручення  податкового повідомлення-рішення (далі – ППР). Якщо фізична особа не згодна з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ, то вона має право протягом 30 днів з дня вручення ППР звернутись для проведення звірки даних з обов’язковим наданням підтверджуючих документів.

Фахівці Верхньодніпровської ДПІ проінформували платників про перелік адміністративних послуг, що надають податкові органи, та документи, що потрібні для їх отримання, режим роботи ЦОПу, а також зупинились на питаннях щодо порядку внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та заповнення форм № 5ДР і № 5ДРП.

Також податківці приділили увагу інформації про діючі електронні сервіси ДПС України, надали роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.

Працівники ДПІ повідомили про контактні номери телефонів, за якими можна отримати консультації, а також інформацію стосовно надання адміністративних та інших послуг.

Під час виїзду мобільного ЦОПу спеціалістами податкової надані консультації платникам з питань МПЗ та новацій Закону України № 3219 у частині застосування РРО/ПРРО під час здійснення СГ розрахункових операцій.

Також під час роботи мобільного ЦОПу працівниками ДПІ прийняті та опрацьовані заяви:

на проведення звірки з плати за землю та проведення звірки щодо нарахування МПЗ.

У ході спілкування присутні отримали відповіді на запитання та примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру, зокрема, брошури щодо розрахунку та сплати МПЗ фізичними особами – платниками податків, роботи ПРРО, реєстрації та застосування РРО/ПРРО, нововведень Закону України № 3219.

Представники територіальної громади та платники податків, які приймали участь у зустрічах, висловили подяку податківцям та побажання на подальшу співпрацю.