Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО та новацій Закону України № 3219 для суб’єктів господарювання м. Кривого Рогу

, опубліковано 14 вересня 2023 о 16:26

Згідно з графіком 12 вересня 2023 року забезпечено виїзд мобільного ЦОПу Криворізької північної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) у складі робочої групи до Торгівельного комплексу «Міленіум» у м. Кривому Розі з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед платників щодо нововведень, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), та особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України № 3219.

Виїзд забезпечили фахівці Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС та структурних підрозділів ГУ ДПС, які обслуговують Криворізький регіон. У заході прийняли участь 11 платників податків – представники малого та середнього бізнесу Тернівського району м. Кривого Рогу.

Під час зустрічі працівники ГУ ДПС ознайомили присутніх з новаціями Закону України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та відновленні відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за порушення вимог Закону № 265. Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а і до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до усіх категорій платників, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Фахівці ГУ ДПС повідомили присутнім, що у зв’язку із набранням чинності Закону України № 3219 з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону №265. У ході зустрічі податківці відзначили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО у контролюючому органі. Проінформували, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Фахівці податкової служби області звернули увагу СГ на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

У ході діалогу з платниками представники робочої групи – спеціалісти ГУ ДПС надали відповіді на запитання присутніх, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265, а також мінімального податкового зобов’язання. Наголосили, що сумлінне виконання платниками податкових зобов’язань наразі важливо, як ніколи.

Усі учасники заходу отримали тематичну друковану продукцію ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру з актуальних питань законодавства.