Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до сел Нива Трудова та Вільне з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 та МПЗ

, опубліковано 01 вересня 2023 о 16:50

Мобільним ЦОПом Апостолівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) для проведення роз’яснювальної роботи 25.08.2023 здійснено виїзд до торгівельних об’єктів с. Нива Трудова Нивотрудівської територіальної громади та с. Вільне Вільнянського старостинского округу. 

Фахівці Апостолівської ДПІ ГУ ДПС довели до відома учасників зустрічей, що для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. Платниками у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Проінформували, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 01 липня року, наступного за звітним. Для фізичних осіб, які відповідно до норм чинного законодавства оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар. Під час зустрічей платникам вручено 37 податкових повідомлень-рішень за формою «МПЗФ».

Під час виїзду мобільного ЦОПу працівниками Апостолівської ДПІ проведена роз’яснювальна робота щодо застосуванню РРО/ПРРО. Платникам повідомлено, що у зв’язку із набранням чинності Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), яким, зокрема внесені зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), поновлена відповідальність за порушення норм Закону № 265. Так, з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265.

Також платникам надана інформація про те, що безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, запитання суб’єктів господарювання та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС України (https://tax.gov.ua) у банері «Програмні РРО».

Під час зустрічей кожному учаснику вручені примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо застосування РРО та ПРРО.