Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду до Глеюватської тергромади

, опубліковано 01 вересня 2023 о 16:48

З метою проведення роз'яснювальної роботи з платниками з актуальних питань законодавства 30.08.2023 здійснив виїзд мобільний ЦОП Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до Управління соціального захисту населення Глеюватської територіальної громади (с. Глеюватка Криворізького району Дніпропетровської області).

Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Криворізької південної ДПІ ГУ ДПС та Криворізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

Податківці акцентували увагу учасників зустрічі, що під час дії воєнного стану ГУ ДПС продовжує працювати та надавати послуги суб’єктам господарювання (СГ) та громадянам. Проінформували, що одним із актуальних питань сьогодення є реєстрація і застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності СГ за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Фахівці ГУ ДПС нагадали, що з 01 січня 2022 року усі СГ, крім платників єдиного податку І групи, при проведенні розрахункових операцій зобов’язані використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.

Спеціалісти нагадали про порядок нарахування контролюючим органом мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) фізичним особам – власникам та користувачам сільськогосподарських угідь, а також терміни і реквізити розрахункових рахунків для його сплати. Зазначили, що за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб. Сума МПЗ за такі земельні ділянки визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки (частки, паї) підлягали оподаткуванню платою за землю або єдиним податком для платників четвертої групи. У разі згоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ, податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У разі незгоди – платник податку має право звернутися для проведення звірки даних використаних для розрахунку суми ПДФО з наданням підтвердних документів.

Представники Глеюватської територіальної громади – учасники зустрічі висловили фахівцям податкової подяку та сподівання на подальшу співпрацю.