Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснення з питань РРО/ПРРО та новацій Закону України № 3219 для суб’єктів господарювання під час виїзду мобільного ЦОПу до м. Кривого Рогу

, опубліковано 29 серпня 2023 о 09:37

Мобільний ЦОП у складі працівників Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), спільно з фахівцями структурних підрозділів ГУ ДПС та представником відділу розвитку підприємництва Саксаганської районної у місті ради 23.08.2023 здійснено виїзд до ТЦ «PROSPECT» Приватного підприємства «Кінерет» м. Кривого Рогу.

У заході прийняли участь платники податків – представники малого та середнього бізнесу Саксаганського району м. Кривого Рогу.

У ході зустрічі податківці проінформували про основні зміни, внесені Законом України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону № 265. Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а і до суб’єктів господарювання (СГ), які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Спеціалісти структурних підрозділів ГУ ДПС також звернули увагу присутніх, що відповідно до змін, внесених Законом України № 3219 до Закону № 265 з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону №265. Фахівці податкової відзначили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

У ході активного діалогу представники робочої групи надали вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265, мінімального податкового зобов’язання.

Звернули увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Фахівці ДПІ приділили увагу адміністративним та іншим послугам, що надають ЦОПи, та зазначили адміністративні послуги, які можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.

Виїзд робочої групи пройшов конструктивно та в атмосфері доброзичливості. Серед присутніх була розповсюджена тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.