Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання до Межиріцької сільської територіальної громади

, опубліковано 29 серпня 2023 о 09:53

Мобільний ЦОП Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків у рамках ефективної співпраці з платниками з актуальних питань сьогодення, зокрема, щодо новацій, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС України (ДПС), легалізації заробітної плати.

Так, відповідно до затвердженого графіку 23 серпня поточного року відбувся виїзд мобільного ЦОПу Павлоградської ДПІ ГУ ДПС до с. Межиріч Межиріцької сільської територіальної громади (ТГ) Павлоградського району Дніпропетровської області у складі начальника Павлоградської ДПІ ГУ ДПС, фахівців Павлоградської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У заході приймали участь представники Межиріцької ТГ на чолі з її головою, спеціалісти підрозділів Межиріцької сільської ради та підприємці.

Під час зустрічі фахівці ДПІ повідомили про графік роботи ЦОПу, за якими номерами телефонів можна отримати консультацію спеціалістів, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати при собі для отримання тієї чи іншої послуги.

Особливу увагу акцентовано на легалізації заробітної плати, дотриманні законодавства щодо виплати заробітної плати та зайнятості населення, застосування податкової знижки.

Податківці розповіли про основні нововведення Закону України № 3219. Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО), поновленні з 01.08.2023 та з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) та розмірах штрафних (фінансових) санкцій. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставні перевірки платників податків.

Спеціалісти податкової нагадали, що, зокрема для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, запроваджено поняття МПЗ. Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. Базою нарахування МПЗ є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Для фізичних осіб реквізити для сплати МПЗ зазначаються у податковому повідомленні-рішенні (ППР). Сплата загального МПЗ здійснюється фізичними особами – платниками податків протягом 60 днів з дня вручення ППР.

У ході активного діалогу податківці відповіли на запитання щодо: застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265, надали практичну допомогу фізичній особі – підприємцю у реєстрації ПРРО.

Під час роботи мобільного ЦОПу платників ознайомлено зі сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру: пам’ятки «8 легких кроків роботи з ПРРО», «Застосування РРО для ФОП – платників єдиного податку»; листівки «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам», «До уваги платників податків!», «Легалізація заробітної плати».

Представники Межиріцької ТГ подякували податківцям за консультації та надані послуги, виявили бажання співпрацювати у майбутньому та продовжувати дієву комунікацію з платниками з питань роз’яснення положень норм Закону України № 3219.

Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно.