Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з суб’єктами господарювання Магдалинівської ТГ: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 та мінімального податкового зобов’язання

, опубліковано 29 серпня 2023 о 09:34

Мобільним ЦОПом Магдалинівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 24.08.2023 здійснено зустрічі з платниками податків, на яких обговорювались, зокрема питання реєстрації РРО/ПРРО.

Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Магдалинівської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці ДПІ повідомили про особливості та основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з урахуванням положень Закону України № 3219. Повідомили, що відповідно до вимог п. 1 ст. 17 Закону № 265 до суб’єктів господарювання (СГ) за невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, застосовуються фінансові санкції. При цьому, Законом № 265 з урахуванням змін, внесених Законом України № 3219, визначено, що СГ звільняються від відповідальності за порушення вимог цього Закону, вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. У період з 01 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за порушення проведення розрахунків застосовується у таких розмірах:

- 25 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 50 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.

Спеціалісти ГУ ДПС нагадали, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Сплата загального МПЗ здійснюється фізичною особою протягом 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР).

Протягом роботи мобільного ЦОПу спеціалісти ГУ ДПС відповіли на питання платників, зокрема, стосовно: надання пільг по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, врегулювання податкового боргу та обрахування МПЗ власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення, застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265.

Крім того, податківцями надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом, та звітування в електронному вигляді, надана консультаційна допомога громадянам, які потребують отримання безкоштовних КЕП.

Фахівці Магдалинівської ДПІ повідомили про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг .

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру, зокрема, стосовно: МПЗ, застосування РРО/ПРРО з урахуванням Закону України № 3219, основних нововведень Закону України № 3219.