Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду мобільного ЦОПу до Зайцівської територіальної громади

, опубліковано 28 серпня 2023 о 11:25

За участі фахівців Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, за підтримки керівника Зайцівської тергромади (ТГ) 22.08.2023 проведено виїзд мобільного ЦОПу Синельниківської ДПІ ГУ ДПС.

Під час виїзду мобільного ЦОПу фахівці ГУ ДПС відвідали торгівельні точки с. Зайцеве, зустрілись з фізичними особами – підприємцями (ФОП).

Спеціалісти Синельниківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про набрання чинності з 01.08.2023 Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), яким, зокрема внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Так, з 01 серпня 2023 року та з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265. Повідомили, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання суб’єктів господарювання та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС. У ході активного діалогу з ФОПами на торгових об’єктах фахівці податкової надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО.

Під час зустрічі працівники ГУ ДПС нагадали громадянам та спеціалістам Зайцівської ТГ щодо мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Повідомили, що у 2023 році запроваджено МПЗ – мінімальний розмір податку, який має сплачувати власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського (с/г) призначення. Розповіли, хто є платниками МПЗ та за якою формулою розраховується МПЗ, що зменшується для фізичних осіб на суму земельного податку, ПДФО та військового збору з доходів від продажу власної с/г продукції. Термін сплати МПЗ – протягом 60 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення (ППР). У разі незгоди з нарахованою сумою МПЗ, платник має право звернутися до ДПІ для проведення звірки.

Присутніх мешканців сіл Зайцівської ТГ працівники Синельниківської ДПІ ГУ ДПС ознайомили з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, потрібних для отримання адмінпослуг, а також з режимом роботи Синельниківського ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення.

Увагу присутніх податківці звернули на те, що на даний час актуальним є також питання внесення змін до адресних даних фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників  податків.

Фахівці ГУ ДПС акцентували увагу громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки, про наближення граничного терміну сплати земельного податку за 2023 рік, повідомили про необхідність подання документів для внесення змін даних власників земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, про своєчасне надання інформації за формою № 5ДР.

Також звернули увагу присутніх, що інформацію про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного користувачі мають можливість отримати на офіційних сторінках Державної податкової служби України та ГУ ДПС у доступному зручному форматі соціальної мережі Facebook та месенджерів Telegram і Viber.

У ході проведення заходів серед присутніх розповсюджені примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру (буклети та брошури), зокрема, стосовно МПЗ, новацій Закону України № 3219: особливості сплати єдиного внеску, закінчення дії спрощеної системи з особливостями оподаткування, РРО/ПРРО.