Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до с. Хутірське: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ та надання адміністративних послуг

, опубліковано 28 серпня 2023 о 11:23

Мобільним ЦОПом Петриківської ДПІ відповідно до графіку 22.08.2023 здійснено виїзд до мешканців с. Хутірське Хутірського старостинського округу Петриківської селищної територіальної громади (ТГ) Дніпровського району Дніпропетровської області за сприянням старости Хутірського старостинського округу.

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівцями Петриківської ДПІ ГУ ДПС проінформовано мешканців громади про нововведення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Нагадали, що 2022 рік – перший рік, за який визначається МПЗ. Звернули увагу, що порядок визначення МПЗ у податкових (звітних) періодах, починаючи з 01.01.2023, регулюється п. 38 прим.1.2 статті 38 прим.1 Податкового кодексу України.

Висвітлюючи основні новації Закону України № 3219, податківці акцентували увагу на застосуванні реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265). Повідомили, що з 01 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до суб’єктів господарювання (СГ), які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

У ході активного діалогу податківці надали вичерпні відповіді на запитання присутніх, зокрема, щодо: застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення вимог Закону № 265, термінів сплати МПЗ.

Під час зустрічі обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

Спеціалісти ГУ ДПС повідомили про адміністративні та інші послуги, що надають ЦОПи, та акцентували увагу на адміністративних послугах, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.

Фахівці податкової приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України (ДПС), у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ. Ознайомили зі сторінками ДПС та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook, а також Telegram-каналом ДПС. 

Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято, зокрема, заяви за формами № 1ДР, № 5ДР, для проведення звірки даних; використаних для розрахунку МПЗ.

Також надана практична допомога громадянам в отриманні безкоштовних КЕП, консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, роз’яснення з питання включення бюджетних установ до реєстру неприбуткових.

Громадяни отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС (брошури, листівки та пам’ятки) інформаційно-роз’яснювального характеру: «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам» та «До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податного зобов’язання».

Староста Хутірського старостинського округу Петриківської селищної ТГ Дніпровського району Дніпропетровської області висловив слова подяки податківцям за проведену зустріч та бажання спілкуватися і у подальшому.