Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота під час виїзду мобільного ЦОПу до смт Томаківка з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219

, опубліковано 28 серпня 2023 о 15:25

Відповідно до затвердженого графіку 22.08.2023 здійснено виїзд мобільного ЦОПу Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до смт Томаківка Томаківської територіальної громади.

Під час виїзду мобільного ЦОПу працівники Томаківської ДПІ ГУ ДПС завітали до 12 фізичних осіб – підприємців (ФОП) торгівельних точок смт Томаківка.

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці ДПІ ГУ ДПС повідомили суб’єктам господарювання (СГ) про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) та внесені ним зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Акцентували увагу, що з 01.01.2022 усі СГ, крім ФОПів – платників єдиного податку 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати зареєстровані РРО/ПРРО і норми Закону не передбачають звільнення від використання РРО/ПРРО на період дії воєнного стану. Довели до відома, що з 01 серпня 2023 року та з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції. Зміни передбачають звільнення від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації і проведення азартних ігор. До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01.08.2025, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОПів – «єдинників», неплатників ПДВ, які здійснюють торгівлю. Податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, а також ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Під час зустрічі спеціалісти податкової надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення Закону № 265, а також наголосили, що сумлінне виконання податкових зобов’язань платників зараз, як ніколи, надзвичайно важливо.

Також фахівці Томаківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо розрахунку та сплати МПЗ, реєстрації та використання РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219 та новацій Закону України № 3219, зокрема, з єдиного податку, ПДФО, ПДВ, податку на прибуток підприємств та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.