Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, нововведень Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до села Зелений Гай

, опубліковано 28 серпня 2023 о 15:27

Мобільним ЦОПом Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 22.08.2023 відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд до села Зелений Гай Зеленогайського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ) з метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства та реалізації податкового сервісу щодо якісного надання адміністративних та інших послуг від ДПС.

Виїзд  мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення  камеральних  перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У ході виїзду рганізовано та проведено зустріч із платниками Зеленогайського старостинського округу та робочу зустріч зі старостою старостату.

Під час зустрічей фахівці ДПІ висвітлили основні зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Акцентували увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Звернули увагу присутніх на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників.

Присутніх мешканців сіл Зеленогайського старостату ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, необхідних для їх отримання, а також про режим роботи ЦОПу та контактні номери телефонів, за якими можна отримати відповіді на питання, надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.

Звернули увагу присутніх на обов’язковість внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назв населених пунктів та вулиць, акцентувавши на порядок та терміни надання відомостей про зміну даних, що вносяться до облікової картки або  повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП) і мають відмітку у паспорті).

Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, зокрема, щодо: порядку заміни РНОК ПП, порядку його отримання для малолітніх дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями, уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги стосовно сплати податків та порядку їх отримання, сплати земельного податку, орендної плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та сплати загального МПЗ, порядку користування Електронним кабінетом.

Під час зустрічей також обговорювались питання реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповідальності за недотримання вимог Закону № 265, відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

Працівниками ДПІ під час виїзду мобільного ЦОПу прийняті заяви за формами № 5ДР, № 10ДР, на проведення звірки з плати за землю, щодо уточнення  реквізитів рахунків для сплати податків; на проведення звірки з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Видано 27 РНОК ПП, вручені платникам податків – фізичним особам 58 ППР за формою МПЗФ.

У ході проведення заходів присутнім роздані роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру, зокрема інформаційний лист ДПС України № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», пам’ятка «8 легких кроків роботи з ПРРО», стосовно нарахування та сплати МПЗ, новацій Закону України № 3219 та застосування РРО/ПРРО.