Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП – до Марганецької міської територіальної громади з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання

, опубліковано 28 серпня 2023 о 15:20

З метою проведення роз’яснювальної роботи з питань, що пов’язані з порядком нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), а також висвітлення нововведень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема у частині дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО, проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, змін у застосуванні спеціального режиму оподаткування мобільним ЦОПом Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 22.08.2023 здійснено виїзд до Марганецької міської територіальної громади (ТГ).

Виїзд здійснено за участі фахівців Марганецької ДПІ ГУ ДПС та Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

На зустрічі з платниками працівники податкової звернули увагу, що, зокрема для фізичних осіб – платників податків, у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) яких є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Нагадали, хто є платниками МПЗ; який порядок розрахунку МПЗ; терміни його сплати; що потрібно для проведення звірки у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ. Звернули увагу, що за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне МПЗ: за земельні ділянки та земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – Наказ № 309) затверджено відповідний Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими, куди віднесено Марганецьку міську ТГ з 09.09.2022. Зауважили, що вперше МПЗ визначається контролюючим органом за 2022 рік за податковою адресою фізичної особи за усіма земельними ділянкам незалежно від міст їх розташування у 2023 році.

Фахівці Марганецької ДПІ ГУ ДПС висвітлили основні новації Закону України № 3219, акцентувавши увагу на питанні застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265). Відзначили, що з 01.10.2023 суб’єкти господарювання (СГ) звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), якщо вони вчиненні ними при продажу товарів, наданні послуг на: тимчасово окупованих російською федерацією територіях України – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; територіях активних бойових дій – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; територіях можливих бойових дій – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. Дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Наказом № 309. Звернули увагу присутніх, що Законом України № 3219 запроваджено зміни у розмірах штрафних (фінансових) санкцій за порушення використання РРО та/або ПРРО на період з 01.08.2023  по 31.07.2025, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України.

Під час зустрічі спеціалісти ГУ ДПС надали ґрунтовні роз’яснення з питань впровадження РРО (програмний/апаратний) та повідомили, що СГ мають право самостійно обрати вид РРО (програмний або апаратний), засобами якого відповідно до вимог Закону № 265, буде здійснюватись реєстрація розрахункових операцій. Вказали, що з 01.08.2023 використання ПРРО у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється (ст. 5 Закону № 265).

У ході спілкування з присутніми приділено увагу діючим електронним сервісам ДПС України, зокрема надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України – Електронним кабінетом. Відвідувачів мобільного ЦОПу ознайомлено з безкоштовним програмним рішенням для використання СГ ПРРО, інструкціями щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання СГ та відповіді на них, які розміщені на головній сторінці вебпорталу ДПС України https://tax.gov.ua у банері «Програмні РРО»; зі сторінками ДПС України та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо реєстрації та використання РРО/ПРРО, МПЗ та змін, запроваджених Законом України № 3219.

Представники Марганецької міської ТГ висловили подяку податківцям за проведену зустріч та бажання спілкуватись та співпрацювати і у подальшому.