Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Першотравневе

, опубліковано 28 серпня 2023 о 15:18

Мобільний ЦОП Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 22.08.2023 здійснив виїзд до с. Першотравневе Нікопольського району (Першотравневська сільська рада).

Виїзд ЦОПу забезпечено за участі фахівців Нікопольської ДПІ ГУ ДПС та Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, представників Першотравневської сільської ради за сприянням голови Першотравневської сільської територіальної громади (ТГ).

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці Нікопольської ДПІ ГУ ДПС повідомили присутнім про нововведення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) та внесені ним зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Нагадали, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання (СГ), окрім «єдинників» 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати зареєстровану касову техніку і норми Закону не передбачають звільнення від використання РРО/ПРРО на період дії воєнного стану. Довели до відома платників, що з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції.

Проінформували, що зміни передбачають звільнення від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації і проведення азартних ігор. До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01.08.2025, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОПів – «єдинників», неплатників ПДВ, які здійснюють торгівлю. Податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, а також ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Фахівці ГУ ДПС нагадали, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Сплата загального МПЗ здійснюється фізичною особою протягом 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР).

Впродовж роботи мобільного ЦОПу спеціалісти ГУ ДПС відповідали на запитання відвідувачів, зокрема, щодо: надання пільг по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) та отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, врегулювання податкового боргу та обрахування МПЗ власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Крім того, податківцями надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС, зокрема Електронним кабінетом, перевагами звітування в електронному вигляді, надано консультаційну допомогу громадянам, які потребують отримання безкоштовних КЕП.

Також фахівці податкової повідомили про контактні номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг .

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо розрахунку та сплати МПЗ, реєстрації та використання РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219 та новацій Закону України № 3219.