Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОП у до Добровільського старостинського округу: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України від № 3219, мінімального податкового зобов’язання та надання адміністративних послуг

, опубліковано 22 серпня 2023 о 17:11

Згідно із затвердженим графіком 17.08.2023 здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до села Добровілля Добровільського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ).

Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У ході виїзду організовано та проведено зустріч із платниками Добровільського старостинського округу та робочу зустріч зі старостою округу.

Під час зустрічі податківці висвітлили основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питаннях застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Присутнім нагадали про необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, про переваги для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників.

Присутніх мешканців Добровільського старостинського округу ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для їх отримання, а також про режимом роботи ЦОПу та контактні номери телефонів, за якими можна отримати відповіді, надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.

Увагу присутніх звернено на необхідність внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назви населених пунктів та вулиць, на порядок та терміни надання відомостей про зміну цих даних.

Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали відповіді на питання, що їх цікавили, зокрема, щодо: особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, порядку заміни реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП), порядку його отримання для малолітніх дітей та людей з обмеженими фізичними можливостями, уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги щодо сплати податків та порядку їх отримання, сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та сплати загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), порядку користування Електронним кабінетом.

На зустрічах з платниками та представниками старостинського округу обговорювались питання щодо застосування РРО/ПРРО, відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків, сплати МПЗ, а також зроблено акцент на сумлінному виконанні платниками податкових зобов’язань.

Під час виїзду працівниками податкової служби прийнято: 21 заява за формою № 10ДР; 16 заяв за формою № 5ДР; 13 заяв на проведення звірки з плати за землю; 3 заяви на проведення звірки щодо нарахування МПЗ; 4 заяви  щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків. Видано 32 РНОК ПП, вручено платникам податків – фізичним особам 120 податкових повідомлень-рішень за формою МПЗФ.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру, зокрема, з питань застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 з ПДФО, єдиного податку, ПДВ, податку на прибуток підприємств, єдиного внеску, а також розрахунку та сплати МПЗ.