Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до Божедарівської та Затишнянської територіальних громад

, опубліковано 22 серпня 2023 о 17:14

Відповідно до затвердженого графіку здійснені виїзди мобільного ЦОПу Криничанської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) за участі начальника та працівників Криничанської ДПІ ГУ ДПС до мешканців Божедарівської селищної територіальної громади (ТГ) (16.08.2023) та до мешканців Преображенського старостинського округу Затишнянської сільської ТГ (17.08.2023) у Кам’янському районі.

Виїзди організовані за сприянням в. о. голови Божедарівської  селищної ради Кирси Тетяни та старости Преображенського старостинського округу Затишнянської сільської ТГ Ковцуна Андрія.

Під час роботи мобільного ЦОПу податківці акцентували увагу на посиленні ролі органів місцевого самоврядування, тергромади доводять свою спроможність і стають справжніми драйверами розвитку усієї держави. На сьогодні пріоритетним напрямком роботи податкової служи є системна партнерська робота з ТГ щодо надання адміністративних послуг, інформаційно-роз’яснювальної підтримки шляхом проведення виїзних семінарів-нарад, засідань «круглих столів». Одне із основних завдань органів Державної податкової служби України – роз’яснення податкового законодавства серед платників податків. Адже законодавча обізнаність платників – це надійний фундамент роботи бізнесу у рамках правого поля та забезпечення стабільного наповнення бюджетів.

Податківці проінформували мешканців громад про особливості та новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України» (Закон України № 3219). Звернули увагу на реєстрацію РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами).

Нагадали, що 2022 рік – перший рік, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Ці зміни стосуються, як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевих бюджетів.

Фахівці ДПІ приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи (далі – КЕП), зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.

Відвідувачів ознайомлено зі сторінками ДПС України та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook, Telegram-каналом ДПС України.

Також надана практична допомога громадянам в отриманні безкоштовних КЕП, консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято 21 заяву для проведення звірки даних, використаних для розрахунку МПЗ.

Надано для розміщення у ЦНАПі та адмінбудівлі ТГ тематичну друковану продукцію, підготовлену фахівцями ГУ ДПС роз’яснювального характеру з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219, новації Закону України № 3219 з ПДВ, єдиного податку, податку на прибуток підприємств, ПДФО, єдиного внеску, а також нарахування та сплати МПЗ

Під час роботи мобільного ЦОПу присутні висловили вдячність працівникам ДПІ за надану можливість отримати послуги та консультації і висловили бажання співпрацювати і у подальшому.