Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснення новацій Закону України № 3219, застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання, надання адміністративних послуг для мешканців Криворізького регіону та внутрішньо переміщених осіб

, опубліковано 21 серпня 2023 о 11:09

Криворізькою північною ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 16 серпня 2023 року з метою забезпечення зручних та доступних умов для отримання послуг і сервісів фізичними та юридичними особам, розширення кола суб'єктів звернень, які мають можливість звернутись до мобільного Центру обслуговування платників (мобільний ЦОП), проведено виїзд до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті Кривому Розі ради.

Роботу мобільного ЦОПу забезпечили фахівці Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС.

Під час спілкування з відвідувачами мобільного ЦОПу податківці ознайомили присутніх з переліком послуг, що можна отримати безпосередньо під час роботи мобільного ЦОПу, режимом роботи ЦОПу, що функціонує у ДПІ.

У ході зустрічі фахівці податкової зупинилися на актуальних питаннях сьогодення, а саме: новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питаннях застосування РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Крім того, увагу суб’єктів господарювання зосереджено на тому, що з введенням в дію Закону України № 3219 з 01 серпня 2023 року передбачено скасування можливості для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу та перебувати на спрощеній системі з особливостями оподаткування.

Відвідувачі мобільного ЦОПу також проінформовані, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ). Відповідно до п. 64 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України (далі – Кодекс) першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Для забезпечення взаємодії платників податків і ДПС з використанням сучасних інформаційних технологій та надання можливості навіть у період воєнного стану реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування в режимі онлайн фахівці податкової акцентували увагу відвідувачів на перевагах дистанційного спілкування з податковими органами через Електронний кабінет та інші електронні сервіси ДПС України (ДПС), розміщені на вебпорталі ДПС. Податківці приділили увагу питанням подання звітності через Електронний кабінет, за допомогою приватної частини якого платник також має можливість переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання.

За результатами роботи мобільного ЦОПу співробітниками податкової інспекції здійснено обслуговування 59 фізичних осіб, яким видано 25 реєстраційних номерів облікової картки платника податків. Від суб’єктів звернень – відвідувачів мобільного ЦОПу прийнято 32 заяви на отримання адміністративних послуг, з них – 22 заяви за формою № 5ДР, 10 заяв за формою № 1ДР, а також прийнято 2 податкові декларації про майновий стан і доходи з метою реалізації права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року (здобуття освіти у вітчизняних закладах навчання).

Всі учасники мобільного ЦОПу отримали тематичну друковану продукцію ГУ ДПС роз’яснювального характеру з актуальних питань.

Значна частина відвідувачів мобільного ЦОПу – це внутрішньо переміщені особи, переважно з Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Харківської та Миколаївської областей. Слід зазначити, що у Тернівському районі міста Кривого Рогу обліковується понад 9 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно та в атмосфері доброзичливості.