Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до м. Павлограда: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання

, опубліковано 21 серпня 2023 о 11:13

Відповідно до затвердженого графіку 16 серпня поточного року відбувся виїзд мобільного ЦОПу Павлоградської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до м. Павлограда, під час якого у форматі «круглого столу» відбулася зустріч з представниками Павлоградської міської громади.

Мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків у рамках ефективної співпраці з громадянами з актуальним питань сьогодення, а саме: щодо новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням змін, внесених Законом України № 3219, розрахунку та термінів сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС України, легалізації заробітної плати та інше.

Виїзд проведено за участі начальника Павлоградської ДПІ ГУ ДПС Радіонової Ольги, фахівців Павлоградської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС.

Під час зустрічі податківці повідомили про графік роботи ЦОПів; номери телефонів, за якими можна отримати відповідь з питань податкового законодавства; про адміністративні послуги, що можна отримати у мобільному ЦОПі; про документи, що потрібно мати при собі для отримання тієї чи іншої послуги.

Акцентовано, що кожен роботодавець – фізична чи юридична особа мають дотримуватись норм трудового законодавства та пам’ятати, що у відносинах працівник – роботодавець укладається трудовий договір.

У ході активного діалогу платники отримали відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у рамках Закону України № 3219.

Фахівці ДПІ нагадали, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», зокрема для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, запроваджено поняття мінімального податкового зобов’язання. Відповідно до п. 64 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України (далі – Кодекс) першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.11 п. 162.1 ст 162 Кодексу). Базою нарахування МПЗ є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Реквізити для сплати МПЗ для фізичних осіб – платників податків зазначаються у податковому повідомленні-рішенні (ППР). Сплата загального МПЗ здійснюється протягом 60 днів з дня вручення ППР.

Під час зустрічі податківці надали роз’яснення на питання, що цікавили платників, надали практичну допомогу та зареєстрували разом з фізичними особами – підприємцями 3 ПРРО.

Під час роботи мобільного ЦОПу у Павлоградській міській громаді громадян ознайомлено зі сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219, новацій Закону України № 3219 з ПДВ, податку на прибуток підприємств, ПДФО, єдиного податку, єдиного внеску, а також щодо МПЗ.

Представники Павлоградської міської ради подякували фахівцям податкової за консультації та надані послуги, виявили бажання співпрацювати і надалі та продовжувати дієву комунікацію з питань роз’яснення застосування норм Закону України № 3219.