Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота під час виїзду мобільного ЦОПу до Прозорого офісу соціальних послуг м. Кривого Року: питання РРО/ПРРО, новації Закону України № 3219, мінімальне податкове зобов’язання

опубліковано 21 серпня 2023 о 11:06

Мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) згідно із затвердженим графіком 16.08.2023 здійснив виїзд робочої групи до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті Кривому Розі ради.

Виїзд здійснено з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії з платниками податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії військового стану» (Закон України № 3219).

Проведення заходу забезпечили начальник Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС Познякова Ганна та фахівці ДПІ, а також перший заступник начальника управління праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті Кривому Розі ради Немеровська Тетяна за участі 11 платників податків.

У ході зустрічі податківці проінформували про основні зміни, внесені Законом України № 3219, акцентувавши увагу на питанні реєстрації та застосування РРО/програмних РРО. Відзначили, що з 01 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Акцентували увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Фахівці ДПІ приділили увагу адміністративним та іншим послугам, що надають ЦОПи, та акцентували увагу на адміністративних послугах, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.

У ході активного діалогу представники робочої групи надали вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо застосування РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), а також наголосили, що сумлінне виконання громадянами та бізнесом податкових зобов’язань зараз важливо як ніколи, так як своєчасна сплата податків – це економічна підтримка місцевого бюджету та гарантія своєчасності соціальних виплат.

Присутні отримали тематичну друковану продукцію ГУ ДПС роз’яснювального характеру щодо роботи програмних РРО, реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням змін, внесених Законом України № 3219, новацій Закону України № 3219 з ПДВ, податку на прибуток підприємств, єдиного податку, ПДФО, єдиного внеску, а також порядку нарахування та термінів сплати МПЗ.

Виїзд робочої групи пройшов конструктивно та в атмосфері доброзичливості.