Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: адміністративні послуги для мешканців села Чумаки Чумаківського старостинського округу

, опубліковано 10 серпня 2023 о 13:29

Томаківською державною податковою інспекцією Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Томаківська ДПІ ГУ ДПС) для реалізації якісного податкового сервісу і надання адміністративних та інших послуг для платників 08 серпня 2023 року здійснено виїзд мобільного Центру обслуговування платників (ЦОП) до мешканців с. Чумаки Чумаківського старостинського округу Томаківської територіальної громади (ТГ).

Виїзд мобільного ЦОПу організовано за участі фахівців Томаківської ДПІ ГУ ДПС, Нікопольського відділу податків і зборів фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС (далі – Нікопольський відділ податків і зборів ФО) та за сприянням старости Чумаківського старостинського округу Томаківської ТГ Терпеловської Віри.

Під час роботи мобільного ЦОПу начальник Томаківської ДПІ ГУ ДПС Рибка Руслана проінформувала присутніх, що 01.08.2023 набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). Акцентовано, що Законом № 3219 внесено зміни, зокрема до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон про РРО). Довела до відома платників, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, окрім «єдинників» 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати РРО/програмні РРО. Норми Закону № 3219 не передбачають звільнення від використання РРО/програмних РРО на період дії воєнного стану. Зміни передбачають, зокрема звільнення від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені суб’єктами господарювання у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор. Податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО. ДПС України пропонує до застосування безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Фахівець Нікопольського відділу податків і зборів ФО повідомила про порядок розрахунку та терміни сплати мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) для фізичних осіб. Податківець наголосила, що фізична особа у разі незгоди з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) звернутись до податкового органу для проведення звірки даних з наданням підтвердних документів.

Також фахівці Томаківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати відповіді на запитання та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, брошури «8 легких кроків роботи з ПРРО» та «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам».

Крім того, податківцями надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом, звітування в електронному вигляді, а також надані відповіді на актуальні питання щодо сплати земельного податку та МПЗ.

Фахівцями податкової служби, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, вручено громадян 72 ППР з МПЗ; прийнято 6 заяв про проведення звірки даних з земельного податку, 4 заяви про проведення звірки даних з МПЗ, 46 громадянам надано консультації щодо нарахування та сплати МПЗ.

Староста Чумаківського старостинського округу Томаківської ТГ подякувала за надані послуги та відповідні консультації мешканцям округу, за забезпечення зручних умов для платників щодо отримання сервісів та послуг від ДПС та висловила сподівання на співпрацю з питань отримання адміністративних послуг і у подальшому.