Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП для мешканців Вищетарасівського старостинського округу Мирівської територіальної громади

опубліковано 28 серпня 2021 о 11:27

Для реалізації якісного податкового сервісу і надання адміністративних та інших послуг 26 серпня 2021 року здійснено виїзд мобільного ЦОПу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) до мешканців Вищетарасівського старостинського округу Мирівської територіальної громади с. Вищетарасівка.

Вищетарасівський старостинський округ налічує 3 396 мешканців, віддаленість від районного центру складає 38 кілометрів.

Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Томаківської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області та за сприянням старости Вищетарасівського старостинського округу Мирівської територіальної громади Олександра Сівака.

Під час роботи мобільного ЦОПу заступник начальника Томаківської ДПІ Ольга Баршак повідомила присутнім, що мобільний ЦОП – це крок на зустріч платникам для надання адміністративних послуг, що проживають у віддалених куточках громади. Вона повідомила перелік послуг, які можна отримати у мобільному ЦОПі та перелік документів, потрібних для їх отримання.

Також фахівці Томаківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про графік роботи мобільного ЦОПу, про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.

Ольга Баршак повідомила присутніх щодо Закону України від 15 червня        2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539). Вона зазначила, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Так, відповідно до норм Закону № 1539 громадянам України надається право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі – Декларація) із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до   01 січня 2021 року. При цьому у цій Декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

Нагадала, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків.

Повідомила, що таке декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до        01 вересня 2022 року та зауважила, що Декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, виключно в електронній формі.

Державний податковий інспектор Олена Проц розповіла присутнім про переваги «Електронного кабінету», яким можна скористатись безкоштовно та цілодобово, як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв. Завдяки його роботі фізичні особи, фізичні особи – підприємці та юридичні особи можуть отримувати всі послуги у режимі он-лайн швидко, зручно та цілодобово.

Фахівцями ДПІ надано усні консультації щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік для отримання податкової знижки.

Громадянам, які звернулись до працівників мобільного ЦОПу, вручені примірники брошур «Особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб», «Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування?» «З 1 вересня можна добровільно задекларувати активи», «Електронний кабінет» – зручний електронний сервіс Державної податкової служби», «Про заповнення реквізиту «Призначення платежу» в розрахункових документах», «Податкова знижка для фізичних осіб», «Програмні РРО: відповіді на актуальні питання».

Крім того податківці нагадали присутнім, що про термін сплати земельного податку з фізичних осіб, а також надали відповіді на актуальні питання щодо земельного податку, орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки .

Також присутніх ознайомлено зі сторінками ДПС України на Facebook та YouTube, Telegram-каналом, сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» на Facebook. Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу в с. Вищетарасівка від громадян прийняті:

- заяви за формою № 5ДР – 12 шт.;

- заяви за формою № 10ДР – 3 шт.

Староста Вищетарасівського старостинського округу Мирівської територіальної громади Олександр Сівак та мешканці подякували за надані послуги і консультації та висловили побажання співпрацювати у питаннях отримання адміністративних послуг і у подальшому. Враховуючи віддаленість округу від районного центру, мобільний ЦОП – це дійсно актуальна і сучасна форма надання адміністративних послуг для мешканців таких регіонів області.