Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону « 3219» У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 23 листопада 2023 о 15:58

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’зку «Гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО, нововведення Закону « 3219».

На запитання платників відповіла головний державний інспектор Соборної ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Розум Юлія Андріївна.

Питання 1: Добрий день!

До якого контролюючого органу мають право звернутися ФО (громадяни) для звірки даних щодо плати за землю?

Відповідь. Добрий день!

Фізичні особи (громадяни) – платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 

Питання 2: Добрий день!

Яка відповідальність передбачена за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності (крім звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, тощо) відповідно до ст. 120 Податкового кодексу України?

Відповідь. Добрий день!

За неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України)  або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено Податковим кодексом України, передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:

-в розмірі 340 грн. за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);

-в розмірі 1020 грн. при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів – для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

 

Питання 3: Добрий день!

Що таке ПРРО?

Відповідь. Добрий день!

 Програмний реєстратор розрахункових операцій – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій.

Питання 4: Добрий день!

Який документ вважається розрахунковим документом?

Відповідь. Добрий день!

  Розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій  або програмним РРО, чи заповнений вручну.

Питання 5: Добрий день!

Чи застосовуються у період воєнного стану санкції за порушення вимог ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»?

Відповідь. Добрий день!

Суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вчинені ними у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

При цьому, починаючи з 01.10.2023 суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на  тимчасово окупованих територіях України, територіях активних бойових дій, територіях можливих бойових дій.