Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону « 3219» У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 23 листопада 2023 о 16:03

Електронні сервіси ДПС України

 

  1. Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, яку інформацію можливо отримати через мобільний застосунок «Моя податкова».

 

«Моя податкова» - це новий мобільний застосунок ДПС України, призначений для того, щоб громадяни могли отримувати податкові сервіси просто і зручно у своєму телефоні.

У застосунку користувачу доступні такі корисні сервіси:

- пошук фіскального чека;

- пошук марки акцизного податку;

- перегляд даних реєстру платників ПДВ;

- перегляд даних реєстру страхувальників;

- перегляд даних реєстру платників єдиного податку.

Також за допомогою застосунку «Моя податкова» платники мають можливість:

- перевірити базову особисту інформацію (адресу реєстрації та фактичного місця проживання, наявність обʼєктів оподаткування, повідомлення про обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання, стан розрахунків з бюджетом тощо);

- отримати відомості про суми виплачених доходів;  

- подати податкову декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки;

- переглянути листи та повідомлення від контролюючого органу.

Частина сервісів застосунку «Моя податкова» (перевірка чека, пошук акцизної марки) доступна без ідентифікації. Інші сервіси доступні після ідентифікації онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача.

Зауважуємо, що мобільний застосунок «Моя податкова» працює у тестовому режимі. Його функціонал доповнюватиметься новими можливостями. За відгуками та пропозиціями користувачів в наступних оновленнях будуть з’являтися нові сервіси.

 

  1. Доброго дня. Чи можливо мені, як громадянину, подати декларацію про майновий стан і доходи через Електронний кабінет?

 

Так, звичайно. Подати податкову декларацію про майновий стан і доходи можна через окреме меню Електронного кабінету – «ЕК для громадян».

Увійти до Електронного кабінету можна за посиланням  https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС. Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного  підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

 

Звертаємо увагу, що для спрощення процедури декларування доходів функціонує сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи за даними інформаційних баз даних ДПС.  

Зазначений сервіс дуже зручний та надає можливість:

- отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та додатки до декларації, які відповідають окремому виду доходів або окремим обставинам;

- додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;

- перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.

 

Також звертаю увагу, що декларацію на отримання податкової знижки платники можуть направити через мобільний застосунок «Моя податкова».

 

  1. 3. Доброго дня. Підкажіть мені будь - ласка, яким чином можливо повідомити про порушення під час проведення податкових перевірок?

 

Про ймовірні безпідставні контрольно-перевірочні заходи під час проведення податкових перевірок можна повідомити за допомогою чат-бота «SKARGA KPR DPS».

При заповненні даних необхідно чітко та правильно заповнити такі поля:

- назва Головного управління ДПС, яким проводиться перевірка;

- код ЄДРПОУ платника податків, щодо якого здійснюються контрольно-перевірочні заходи;

- адреса ГО, за якою проводяться контрольно-перевірочні заходи;

- тип перевірки; 

- інформаційні дані щодо наказу на проведення перевірки; 

- прізвище, ім'я та по батькові працівників територіального органу ДПС, які беруть участь у проведенні перевірки;

- інформаційні дані щодо матеріалів перевірки; 

- суть порушення, на думку заявника, щодо організації контрольно-перевірочних заходів;

- контактні дані заявника.

Необхідно зазначити, що інформація про ймовірні порушення організації контрольно-перевірочних заходів територіальними органами ДПС невідкладно отримує відповідну реакцію податкових органів шляхом дослідження зазначених питань у скарзі.

 

  1. Доброго дня. Де я можу ознайомитися з переліком електронних сервісів ДПС України та інструкціями, та як ними користуватись?

 

З повним переліком електронних сервісів можна ознайомитись на вебпорталі ДПС України у вкладці «Електронні сервіси». А з сервісами, які надаються Електронним кабінетом, детально можна ознайомитись, скориставшись Картою Електронного кабінету, що розміщена за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/map.

Для зручності платників на вебпорталі ДПС розміщено банер «Онлайн навчання», у якому платники можуть отримати корисну інформацію з податкової тематики та навички користування електронними сервісами ДПС України. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.

 

  1. Доброго дня. Підкажіть будь - ласка, яким чином я можу отримати інформацію про свій податковий борг?

 

Переглянути інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом можна в Електронному кабінеті.

Для цього необхідно увійти в приватну частину Електронного кабінету після проходження онлайн-ідентифікації. Потім обрати режим «Стан розрахунків з бюджетом». Обрати рік, контролюючий орган (по всім органам ДПС або конкретному органу ДПС). Стане доступна зведена інформація по кожному виду платежу станом на момент звернення. Обравши податок (платіж), Ви отримаєте деталізовану інформацію по ньому в розрізі проведених операцій.

Звертаю увагу, що через режим «Стан розрахунків з бюджетом» громадяни можуть також здійснити сплату податків та платежів.

 

  1. Доброго дня. В Електронному кабінеті у розділі «Загальна інформація про платника» невірно вказана адреса громадянина. Як я можу це виправити?

 

Якщо в Електронному кабінеті наявні розбіжності реєстраційних даних (адреса реєстрації та фактичного проживання), то фізична особа може оновити інформацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків шляхом надання Заяви № 5ДР. Для цього необхідно зайти в приватну частину Електронного кабінету в меню «ЕК для громадян». Потім треба обрати розділ «Заява про внесення змін до ДРФО (5 ДР), внести дані та прикріпити скановані копії необхідних документів у розділ «Додатки». Після перевірки правильності заповнення необхідно зберегти документ, підписати за допомогою КЕП та відправити. Повідомлення про отримання документу та результати обробки Заяви № 5ДР можна перевірити в меню «Вхідні/вихідні документи». У разі необхідності повідомлення можна завантажити у форматі pdf.