Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219» в Придніпровській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 23 листопада 2023 о 15:26

                     В Придніпровській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО, нововведення Закону №3219».

                   На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Придніпровської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Дубовиченко Олена Юріївна.

Питання 1: Добрий день!

Чи потрібно вести КОРО при використанні ПРРО?

Відповідь: Доброго дня!

Використання книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) передбачено лише для класичних РРО, на період відсутності електроенергії або виходу касового апарату з ладу. У випадку використання ПРРО, на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС, проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. На період виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Тому КОРО не використовується для ПРРО.

Питання 2: Добрий день!

Чи потрібно роздруковувати та зберігати Z-звіти?

Відповідь: Доброго дня!

Фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щоденно. Z-звіт підлягає реєстрації на фіскальному сервері ДПС. Після передачі до фіскального сервера Z-звіту й отримання відповідного підтвердження від фіскального сервера, його зберігання відбувається в зручний для суб’єкта господарювання спосіб. Z-звіти потрібно зберігати в електронній формі або роздрукованими не менш як 1095 днів.

Питання 3: Добрий день!

Чи потрібен принтер чеків при використанні програмного РРО

Відповідь: Доброго дня!

Наказ МФУ №317 від 23.06.2020 р. не передбачає обов’язкового друку чека, відповідно електронний фіскальний чек може бути як у паперовій, електронній формі, так і у вигляді QR-коду. Окрім того, електронний фіскальний чек може бути також надісланий на електронну пошту покупця. Звичайно, якщо продавець придбає невеликий принтер для друку, чек можна буде надрукувати.

Питання 4: Добрий день!

Чи можна підключити портативний принтер чеків до ПРРО?

Відповідь: Доброго дня!

Так, портативний принтер чеків підключається як звичайний принтер.

Питання 5: Добрий день!

Чи можна підключити сканер штрихкодів до ПРРО?

Відповідь: Доброго дня!

Так, провідний сканер можна підключити як клавіатуру через порт USB, безпровідний – через Bluetooth. Для того щоб уникнути пошкодження USB – порту на мобільних телефонах чи планшетах, рекомендуємо використовувати безпровідні сканера.