Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про звільнення від сплати єдиного внеску фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування, в ефірі КП КМР «Міська інформаційна служба»

опубліковано 19 липня 2021 о 08:32

Днями головний державний інспектор Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вероніка Постєва розповідала журналісту КП КМР «Міська інформаційна служба» щодо звільнення від сплати єдиного внеску фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування.

Податківець зазначила, що відповідно до підпункту 910 .1 пункту 910 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) тимчасово звільнялись від сплати єдиного внеску та єдиного податку фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і належали до першої групи єдиного податку за період з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 року за себе. При цьому особи можуть прийняти рішення про необхідність сплати та обчислення єдиного податку та єдиного внеску за вищезазначені періоди. Тобто єдиний внесок та єдиний податок необхідно сплачувати своєчасно починаючи з червня 2021 року. Фізичні особи-підприємці на спрощеній системі оподаткування на 2 та 3 групі єдиного податку від сплати єдиного податку і єдиного внеску не звільнялись (сума єдиного внеску починаючи з січня 2021 року 1320 грн.)

Щодо звільнення від сплати єдиного внеску фізичних осіб-підприємців на загальній системі оподаткування. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску у разі відсутності доходу, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Наприкінці Вероніка Постєва звернула увагу, що Законом України від 19 вересня 2019 року №115 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного  внеску  на  загальнообов’язкове  державне  соціальне  страхування  та  податку  на

доходи фізичних осіб» та №116 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» змінено порядок подання звітності про нарахування єдиного внеску в розмірах відповідно до Закону №2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску. Відповідно до законів №115 та №116 затверджено форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. На сьогодні Податковий розрахунок подається до податкового органу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Сюжет вийшов в ефірі КП КМР «Міська інформаційна служба» 10.07.2021 за посиланнями:  

https://www.facebook.com/groups/TPKMIC/posts/2200031396794284/

та https://www.youtube.com/watch?v=a70Vnkkzv30