Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до с. Єлизаветівки: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, нововведень Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання та надання адміністративних послуг

, опубліковано 13 вересня 2023 о 11:11

Мобільним ЦОПом Петриківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відповідно до графіку 11 вересня 2023 року здійснено виїзд до мешканців с. Єлизаветівка Єлизаветівського старостинського округу Петриківської селищної територіальної громади (ТГ) Дніпровського району Дніпропетровської області. Цей виїзд здійснено за сприянням старости Єлизаветівського старостинського округу Петриківської селищної ТГ.

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівцями Петриківської ДПІ ГУ ДПС проінформовано платників – мешканців громади про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)

Фахівці ДПІ приділили увагу перевагам користування платниками безкоштовними електронними сервісами ДПС України (ДПС), у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ. Повідомили про адміністративні та інші послуги, що надають ЦОПи, та акцентували увагу на адміністративних послугах, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу. Ознайомили зі сторінками ДПС України та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook, а також Telegram-каналом ДПС.

Податківці нагадали, що у 2023 році введено мінімальне податкове зобов’язання і 2022 рік – це перший рік, за який воно визначається. Звернули увагу на особливості нарахування МПЗ у період дії воєнного стану, зокрема для фізичних осіб – платників податків – власників та/або користувачів земельних ділянок, що відносяться до сільськогосподарських угідь. 

Спеціалісти ДПІ висвітлили основні зміни, внесені Законом України № 3219, акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до усіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. З фізичними особами – підприємцями проведена роз’яснювальна робота стосовно дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО у зв’язку із набранням чинності Закону України № 3219.

У ході активного діалогу з платниками податківці надали відповіді на запитання щодо використання РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265; МПЗ.

Під час зустрічі обговорені питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

Фахівцями податкової служби, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято, зокрема, заяви: за формами № 1ДР, № 5ДР, для проведення звірки даних, використаних для розрахунку МПЗ.

Також надані: практична допомога громадянам в отриманні безкоштовних КЕП, консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, роз’яснення з питання включення бюджетних установ до реєстру неприбуткових організацій.

Платники отримали примірники тематичної друкованої продукції (брошури, листівки та пам’ятки) ГУ ДПС роз’яснювального характеру.

Староста Єлизаветівського старостинського округу Петриківської селищної ТГ висловила подяку податківцям за проведену зустріч та побажання спілкуватися і у подальшому.