Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 для платників м. Кривого Рогу

, опубліковано 11 вересня 2023 о 13:16

Мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) згідно з графіком 07 вересня 2023 року здійснив виїзд у складі робочої групи до Криворізької філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості у м. Кривому Розі з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування РРО/ПРРО, а також особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219).

Виїзд забезпечено представниками Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС та структурних підрозділів ГУ ДПС, які обслуговують Криворізький регіон. У роботі мобільного ЦОПу також прийняли участь керівник Криворізької філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості (далі – Криворізька філія центру зайнятості) та начальник відділу взаємодії з роботодавцями Криворізької філії центру зайнятості.

У заході прийняли участь 12 платників податків – представники малого та середнього бізнесу м. Кривого Рогу.

У ході зустрічі фахівці ДПІ ознайомили присутніх з нововведеннями у законодавстві у зв’язку з набранням чинності норм Закону України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та відновленні відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за порушення вимог Закону № 265. Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується до СГ, що здійснюють продаж підакцизних товарів, здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведенні азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до усіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Податківці також звернули увагу присутніх, що у зв’язку із набранням чинності Закону України № 3219 з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265. Працівники ГУ ДПС проінформували СГ, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО у контролюючому органі. ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

У ході діалогу із СГ представники робочої групи – фахівці податкової служби області надали відповіді на запитання присутніх щодо: застосування РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265; мінімального податкового зобов’язання та інших питань сфери оподаткування, а також наголосили на важливості сумлінного виконання платниками своїх податкових зобов’язань.

Спеціалісти ГУ ДПС акцентували увагу СГ на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Усі учасники заходу отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру з актуальних питань, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО, основних нововведень Закону України № 3219.