Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізм зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, а також організаційні та процедурні засади діяльності Комісій з питань зупинення реєстрації ПН/РК визначені Постановою КМУ №1165 від 11 грудня 2019 року

, опубліковано 11 вересня 2023 о 15:36

Сьогодні, 11.09.2023, в інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» відбулась пресконференція за участі заступника начальника управління – начальника відділу моніторингу операцій та ризиків управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків  Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Сергія Курила.

Зокрема, Курило Сергій зазначив, що Постановою Кабінету Міністрів України   від 02.06.2023  № 574 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів Україні від 11 грудня 2019 р. № 1165» (далі – Постанова), яка набрала чинності 08.07.2023, внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165 із змінами (далі – Порядок).

Зміни стосуються, зокрема, такого: 

- визначено механізм адміністративного оскарження рішень про внесення платника податку до переліку ризикових та неврахування ТПП; 

 

- Постановою визначено, що не може бути підставою для розгляду питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості операція, відображена у ПН/РК, дата реєстрації у Реєстрі яких припадає на період, що перевищує 180 днів до дати прийняття рішення про ризиковість.

-  у рішенні про внесення платника податку до переліку ризикових додано інформацію щодо дати включення до переліку ризикових контрагента, операції з яким визначено як ризикові; 

 

-  уточнено інформацію щодо того, якою комісією має виконуватись рішення суду про виключення платника з переліку ризикових. Виконання такого рішення має здійснювати комісія за основним місцем обліку платника. 

 

-   передбачено автоматичну реєстрацію ПН/РК у разі виведення платника податку з переліку ризикових. 

Наступного робочого дня після дати ухвалення такого рішення підлягають автоматичній реєстрації зупинені ПН/РК такого платника, якщо одночасно виконуються певні умови:

- реєстрацію таких ПН/РК зупинено на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, прийнятим починаючи з дати останнього включення платника податку до переліку ризикових, до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку;

- дата подання для реєстрації в Реєстрі таких ПН/РК припадає на період, що не перевищує 180 днів до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку.

- на початок операційного дня, протягом якого здійснюється така автоматична реєстрація в Реєстрі, операції в таких ПН/РК не відповідають критеріям ризиковості здійснення операцій згідно з додатком 3: 

 

- у день такої автоматичної реєстрації в Реєстрі у платника наявна сума податку, на яку він має право зареєструвати такі ПН в Реєстрі.

Положення п. 6-1 Порядку застосовуються до платників ПДВ, щодо яких рішення про відповідність критеріям ризиковості платника ПДВ прийнято з дня, наступного за днем набрання чинності цією постановою (тобто, з 09.07.2023 р.).

Змінами передбачається автоматична реєстрація зупинених ПН/РК у разі прийняття рішення про врахування ТПП.

Такі ПН/РК підлягають автоматичній реєстрації в Реєстрі на 5 робочий день, що настає за днем прийняття рішення про врахування ТПП, якщо одночасно виконуються такі умови:

- відсутнє рішення контролюючого органу про неврахування такої ТПП відповідно до п. 19 цього Порядку;

- у ПН/РК зазначені операції з кодами товарів/послуг згідно з УКТЗЕД/ДКПП, що відображені у такій таблиці та операції, які на початок операційного дня, протягом якого здійснюється така автоматична реєстрація в Реєстрі, не відповідають критеріям ризиковості здійснення операцій згідно з додатком 3.

- такі ПН/РК складені та подані для реєстрації в Реєстрі не раніше календарного місяця, що передує місяцю, у якому комісією прийняте рішення про врахування ТПП.

- у день такої автоматичної реєстрації в Реєстрі у платника наявна сума податку, на яку він має право зареєструвати такі ПН в Реєстрі.

Наприкінці Сергій Курило зауважив, що Положення п. 16-1Порядку застосовуються до платників ПДВ, у яких ПН/РК зупинено відповідно до п. 1 додатка 3 до зазначеного Порядку з дня, наступного за днем набрання чинності цією постановою (тобто, з 09.07.2023 р.).