Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Адміністративні послуги мобільного ЦОПу та ознайомлення з новаціями Закону України № 3219 – для мешканців Криворізького регіону та внутрішньо переміщених осіб

, опубліковано 08 вересня 2023 о 16:29

З метою забезпечення зручних та доступних умов для отримання послуг і сервісів платниками податків, надання роз’яснень з актуальних питань законодавства мобільним ЦОПом Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 06.09.2023 згідно із затвердженим графіком проведено виїзд до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті Кривому Розі ради.

Роботу мобільного ЦОПу забезпечили фахівці Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС.

Під час спілкування з відвідувачами мобільного ЦОПу податківці ознайомили присутніх з переліком послуг, що можна отримати безпосередньо під час роботи мобільного ЦОПу, а також, проінформували про режим роботи ЦОПу, що функціонує у ДПІ. Нагадали про адміністративні та інші послуги, що надають ЦОПи.

У ході зустрічі з платниками спеціалісти ДПІ зупинились на основних новаціях законодавства, введених в дію Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентували увагу на питаннях застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні відповідальності за порушення норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Фахівці податкової відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується до платників, які здійснюють продаж підакцизних товарів, здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Фахівці ДПІ зосередили увагу СГ на тому, що з введенням в дію норм Закону України № 3219 з 01.08.2023 передбачено скасування можливості для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу та перебувати на спрощеній системі з особливостями оподаткування.

Увагу платників акцентовано на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Відвідувачам мобільного ЦОПу нагадали, що для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ). Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. Платниками у частині МПЗ є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Податківці акцентували увагу відвідувачів ЦОПу на перевагах дистанційного спілкування з податковими органами із широким застосуванням можливостей Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua) та інших електронних сервісів ДПС України (ДПС), поданні звітності через Електронний кабінет. Крім того, приватна частина Електронного кабінету надає можливість платникам створити електронні документи звітності, перевірити, підписати та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів. Також, платник в Електронному кабінеті має можливість переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання.

За результатами роботи мобільного ЦОПу співробітниками ДПІ здійснено обслуговування 67 фізичних осіб, яким видано 30 реєстраційних номерів облікової картки платника податків. Від суб’єктів звернень – відвідувачів мобільного ЦОПу прийнято 37 заяв на отримання адміністративних послуг, у т. ч. 26 заяв за формою № 5ДР, 10 заяв за формою № 1ДР та заяву за формою № 10ДР.

Усі відвідувачі мобільного ЦОПу забезпечені актуальною тематичною друкованою продукцією ГУ  ДПС.

Більшість відвідувачів мобільного ЦОПу – це внутрішньо переміщені особи, переважно з Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Харківської та Миколаївської областей. У Тернівському районі міста Кривого Рогу обліковується понад 9 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно та в атмосфері доброзичливості.