Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 – до суб’єктів господарювання м. Кривого Рогу

, опубліковано 08 вересня 2023 о 16:14

Мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) 06 вересня 2023 року згідно з графіком виїзду робочої групи мобільного ЦОПу здійснив виїзд до ТЦ «Будинок торгівлі» ТОВ «Алко Плюс» у м. Кривому Розі.

Виїзд забезпечили представники Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС, а також представники структурних підрозділів ГУ ДПІ, які обслуговують Криворізький регіон. У роботі мобільного ЦОПу прийняли участь спеціалісти відділів розвитку підприємництва та управління проєктами виконкому Тернівської районної у місті Кривому Розі ради. Також у заході прийняли участь 20 платників податків – представників малого та середнього бізнесу. 

Під час зустрічі з платниками спеціалісти ГУ ДПС проінформували про основні нововведення Закону України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та поновленні відповідальності за порушення суб’єктами господарювання (СГ) вимог Закону № 265. Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується до платників податків, які здійснюють продаж підакцизних товарів, діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведенні азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Також фахівці податкової зазначили, що з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265. У ході зустрічі представники структурних підрозділів ГУ ДПС акцентували, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Податківці звернули увагу СГ на обов’язковості оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Під час спілкування з платниками представники робочої групи – спеціалісти ГУ ДПС надали відповіді на запитання присутніх щодо: застосування РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності СГ за порушення норм Закону № 265, а також порядку розрахунку та термінів сплати мінімального податкового зобов’язання.