Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 під час виїзду мобільного ЦОПу до м. Кривого Рогу

, опубліковано 04 вересня 2023 о 09:11

Мобільний ЦОПом Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) 31.08.2023 здійснив виїзд до виконкому Покровської районної у місті Кривому Розі ради.

Проведення заходу забезпечили керівництво та фахівці Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС, спеціалісти управлінь ГУ ДПС: контролю за підакцизними товарами, оподаткування фізичних осіб, інформаційної взаємодії, податкового аудиту, Криворізького відділу податкових сервісів, Криворізького відділу організації роботи, а також завідувач відділу розвитку підприємництва виконкому Покровської районної у м. Кривому Розі ради.

У заході також прийняли участь платники податків – представники малого та середнього бізнесу Покровського району м. Кривого Рогу.

У ході зустрічі фахівці ГУ ДПС висвітлили основні новації Закону України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та поновленні відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за порушення норм Закону № 265. Зазначили, що з 01 серпня 2023 року відповідальність за порушення вимог Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. У разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265. Спеціалісти ГУ ДПС відзначили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Податківці акцентували увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Приділили увагу адміністративним та іншим послугам, що надають ЦОПи, та акцентували на адміністративних послугах, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.

У ході діалогу з платниками представники робочої групи – фахівці ГУ ДПС надали відповіді на запитання присутніх щодо: застосування РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг; мінімального податкового зобов’язання, а також наголосили, що сумлінне виконання платниками податкових зобов’язань наразі важливо, як ніколи.

Виїзд робочої групи пройшов конструктивно та в атмосфері доброзичливості.

Серед присутніх розповсюджена тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.