Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Троїцьке

, опубліковано 01 вересня 2023 о 16:39

З метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства 30 серпня поточного року відбувся виїзд мобільного ЦОПу до с. Троїцьке Троїцької територіальної громади (ТГ) Павлоградського району Дніпропетровської області.

Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Павлоградської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У форматі «круглого столу» відбулася зустріч фахівців ГУ ДПС з керівником та представниками Троїцької ТГ і підприємцями.

Мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків області у рамках ефективної співпраці з платниками, зокрема, з актуальних питань щодо новацій, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), реєстрації та застосування РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС України (ДПС), легалізації заробітної плати.

Під час зустрічі працівники ДПІ повідомили про графік роботи ЦОПу, за якими номерами телефонів можна отримати податкову консультацію спеціаліста, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати для отримання послуги. Крім того, було зазначено, що мобільний ЦОП – це лише один з кроків податкової на зустріч платникам та методів своєчасного і якісного надання послуг фізичним і юридичним особам, що проживають на території громад.

Акцентовано увагу на легалізації заробітної плати, дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати та зайнятості населення, а також стосовно застосування податкової знижки. Податківці приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.

Спеціалісти ГУ ДПС розповіли про особливості та нововведення, запроваджені Законом України № 3219. Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) і на розмірах штрафних (фінансових) санкцій. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.

Податківці нагадали, що Податковим кодексом України у 2023 році введено поняття МПЗ і 2022 рік – перший рік, за який воно визначається. Зупинились на порядку визначення МПЗ. Зокрема звернули увагу, що у податкових (звітних) періодах, починаючи з 01 січня 2023 року, МПЗ не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. МПЗ для вищезазначених земельних ділянок, земельних часток (паїв) не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок для четвертої групи платників. 

Під час зустрічі податківці надали роз’яснення на запитання, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм законодавства, надали практичну допомогу фізичними особами – підприємцями у реєстрації ПРРО.

Присутнім роздано тематичну друковану продукцію (пам’ятки та листівки) ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру з питань МПЗ, легалізації заробітної плати пам’ятки, реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням новацій Закону України № 3219.

Також, під час роботи мобільного ЦОПу присутніх ознайомлено з офіційною сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.

Представники Троїцької ТГ подякували податківцям за надані консультації та послуги, висловили бажання співпрацювати і у подальшому з питань отримання адміністративних послуг та продовжувати дієву комунікацію з платниками з питань роз’яснення застосування норм законодавства. Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно.