Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Новопілля

, опубліковано 01 вересня 2023 о 16:40

Мобільний ЦОП Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у  Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 17.08.2023 з метою забезпечення проведення роз'яснювальної роботи з платниками з питань нарахування мінімального податкового зобов'язання (МПЗ), реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв'язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) здійснив виїзд до Управління соціального захисту населення (с. Новопілля Новопільської сільської територіальної громади Криворізького району Дніпропетровської області).

Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Криворізької південної ДПІ ГУ ДПС та Криворізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

Під час заходу фахівці ДПІ зазначили, що наразі актуальним є питання щодо обов’язковості застосування суб’єктами господарювання (СГ) при розрахункових операціях належним чином зареєстрованої касової техніки та проведення податковою службою фактичних перевірок під час дії воєнного стану. Нагадали, що усі СГ, крім платників єдиного податку І групи, з 01.01.2022 при проведенні розрахункових операцій повинні використовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО. Податківці звернули увагу, що з урахуванням змін, внесених Законом України № 3219 до Закону № 265, на час дії воєнного стану до СГ тимчасово не застосовуються штрафні фінансові санкції за порушення вимог зазначеного Закону, крім продажу підакцизних товарів.

Спеціалісти ГУ ДПС нагадали про порядок та особливості нарахування контролюючим органом МПЗ для фізичних осіб – власників та/або користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, терміни та реквізити сплати податку на доходи фізичних осіб у вигляді МПЗ. Зазначили, що за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб. Сума МПЗ за такі земельні ділянки визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки (частки, паї) підлягали оподаткуванню платою за землю або єдиним податком для платників четвертої групи. Сплата загального МПЗ здійснюється протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Робота мобільного ЦОПу пройшла в атмосфері ділового партнерства та взаємоповаги. Всі присутні представники Новопільської сільської тергромади висловили подяку та сподівання на подальшу співпрацю.