Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: надання роз’яснень з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до смт Юр’ївка

, опубліковано 29 серпня 2023 о 10:56

Мобільним ЦОПом Юр’ївської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) для проведення роз’яснювальної роботи 25 серпня 2023 року здійснено виїзд до смт Юр’ївка Юр’ївської селищної територіальної громади.

Під час зустрічі з керівниками громади, мешканцями та суб’єктами господарювання обговорювались питання мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ): хто є платниками МПЗ; як розраховується МПЗ; механізм нарахування МПЗ для фізичних осіб – платників податків та розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення; термін сплати МПЗ; проведення звірки даних у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ.

Фахівцями ГУ ДПС висвітлені основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема, питання застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265). Податківці проінформували про особливості відновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265 з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у зв’язку з прийняттям Закону України № 3219.

Надані роз’яснення щодо обов’язку подання громадянами відомостей про зміни даних до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Під час спілкування платникам надані вичерпні відповіді, зокрема, щодо: використання РРО/ПРРО, МПЗ, відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

Учасники зустрічі отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.

Вирішено продовжувати дієву комунікацію з органами місцевого самоврядування та платниками податків, зокрема, з питань роз’яснення положень норм Закону України № 3219, а також нарахування та сплати МПЗ.