Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, під час виїзду до м. Кривий Ріг

, опубліковано 25 серпня 2023 о 15:43

Мобільний ЦОП у складі працівників Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо реєстрації РРО/ПРРО та відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії військового стану» (Закон України № 3219) спільно з фахівцями управлінь ГУ ДПС: контролю за підакцизними товарами та інформаційної взаємодії 18.08.2023 здійснено виїзд до ТРЦ «TERRA» Приватного АТ «Акта» м. Кривий Ріг.

Проведення заходу забезпечили фахівці ГУ ДПС за участі представника відділу розвитку підприємництва Покровської районної у місті Кривий Ріг ради. У зустрічі прийняли участь 29 платників податків – представники малого та середнього бізнесу.

Під час зустрічі спеціалісти податкової служби проінформували про основні новації Закону України № 3219, акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265. Ознайомили присутніх, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до суб’єктів господарювання (СГ), які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій СГ, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Крім того, наголошено, що СГ, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку СГ повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України. Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається до ДПС у електронній формі.

Електронні форми заяв J1316604/F1316604 розміщені на вебпорталі ДПС України за посиланнями:

https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_yur.htm;

https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_fiz.htm.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись СГ.

Безкоштовне програмне рішення для використання СГ ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання СГ та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС України (https://tax.gov.ua) у банері «Програмні РРО».

Акцентували увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Фахівці податкової приділили увагу адміністративним та іншим послугам, що надають ЦОПи, та звернули увагу на адміністративні послуги, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.

Присутні отримали вичерпні відповіді на свої запитання щодо: застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Платникам нагадали про можливість подання звітності через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua). Його приватна частина надає можливість платникам створити електронні документи звітності, перевірити, підписати та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів. Платник має можливість переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання.

Виїзд робочої групи пройшов конструктивно та в атмосфері доброзичливості.

Серед присутніх розповсюджена тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.