Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до с. Дебальцеве з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання та надання адміністративних послуг

, опубліковано 24 серпня 2023 о 16:04

Відповідно до затвердженого графіку 21.08.2023 здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Дебальцеве Дебальцівського старостинського округу Васильківської територіальної громади.

Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У ході виїзду мобільного ЦОПу організовано та проведено зустрічі з платниками та представниками Дебальцівського старостинського округу Васильківської селищної ради.

Під час зустрічі фахівці ДПІ висвітлили основні зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265). Податківці звернули увагу присутніх на необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, переваги для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та на наслідки використання праці неоформлених працівників.

Присутніх мешканців с. Дебальцеве ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, документами, що потрібні для їх отримання, а також з режимом роботи ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати відповіді на питання, надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом. Під час зустрічей обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, зокрема, стосовно: новацій Закону України № 3219, порядку заміни РНОК ПП, порядку його отримання для малолітніх дітей, уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги щодо сплати податків та порядку їх отримання, сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та сплати загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), порядку користування Електронним кабінетом. У ході активного діалогу з платниками також надані відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265, МПЗ.

Під час виїзду працівниками ДПІ прийняті заяви за формами № 5ДР та № 10ДР, на проведення звірки з плати за землю та з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків. Видано 6 РНОК ПП, вручені платникам податків – фізичним особам 42 податкові повідомлення-рішення за формою МПЗФ.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, з питань нарахування та сплати МПЗ, реєстрації та використання РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219, новацій Закону України № 3219 з ПДФО, єдиного податку, ПДВ, податку на прибуток підприємств, єдиного внеску.