Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до тергромад Дніпровського району: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання

, опубліковано 22 серпня 2023 о 11:00

З метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства 17 серпня 2023 року відповідно до затвердженого графіку здійснив виїзд мобільний ЦОП Царичанської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Могилів Могилівської сільської територіальної громади (ТГ), с. Китайгород Китайгородської сільської ТГ, с. Ляшківка Ляшківської сільської ТГ та до сел. Царичанка Царичанської селищної ТГ Дніпровського району.

Виїзд здійснено за участі фахівців Царичанської ДПІ ТУ ДПС та за сприянням голів Могилівської, Китайгородської, Ляшківської та Царичанської тергромад.

Під час роботи мобільного ЦОПу податківці проінформували мешканців громад про особливості та новації Закону України від 30 червня 2023 року № 32І9-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України» (Закон України № 3219).

Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних. реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265) у рамках Закону України № 3219. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок.

Нагадали, що серед змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році, є введення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) і звернули увагу, що 2022 рік – перший рік, за який визначається МПЗ.

Фахівці ДПІ також приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи (далі – КЕП), зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.

Податківці звернули увагу, що одним з пріоритетних напрямків роботи є забезпечення системної партнерської співпраці з тергромадами щодо надання адміністративних послуг, інформаційно-роз’яснювальної підтримки шляхом проведення виїзних семінарів-нарад, засідань «круглих столів». Роз’яснення податкового законодавства серед платників – важливе завдання Державної податкової служби України. Адже законодавча обізнаність платників – це надійний фундамент роботи бізнесу у рамках правового поля та забезпечення стабільного наповнення бюджетів.

Громадянам також надана практична допомога в отриманні безкоштовних КЕП та консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято заяви для проведення звірки даних, використаних для розрахунку МПЗ.

Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДГІС інформаційно-роз’яснювального характеру з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО, основних новацій Закону України № 3219 та розрахунку і сплати МПЗ.

Відвідувачів ознайомлено зі сторінками ДГІС України та ГУ ДПС у соціальній мережі на Facebook, а також Telegram-каналом ДПС України.

Під час роботи мобільного ЦОПу присутні висловили вдячність працівникам ДПІ за надану можливість отримати послуги і консультації, а також побажання у подальшій комунікації.