Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до Шолоховського старостинського округу: податківці Дніпропетровщини інформують платників про новації Закону України № 3219, РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання

, опубліковано 18 серпня 2023 о 16:21

У рамках інформаційно-розʼяснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), та з метою проведення роз’яснювальної роботи з платниками податків з питань реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій 15 серпня 2023 року здійснив виїзд мобільний ЦОП ДПІ у м. Покрові Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Шолохове Шолоховського старостинського округу Покровської міської територіальної громади (ТГ).

Роботу мобільного ЦОПу забезпечено керівником та фахівцями ДПІ у м. Покрові ГУ ДПС та Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС.

Виїзд здійснено за сприянням старости Шолоховського старостинського округу Покровської міської ТГ.

Під час виїзду мобільного ЦОПу фахівці податкової служби проінформували присутніх про набрання чинності з 01.08.2023 Закону України № 3219. Акцентовано, що цим Законом внесено зміни, зокрема до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265). Довели до відома присутніх, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання (СГ), крім платників єдиного податку 1 групи, у своїй діяльності під час проведення розрахункових операцій зобов’язані використовувати зареєстровані РРО/ПРРО. Звернули увагу, що Законом України № 3219 поновлена відповідальність СГ за порушення вимог Закону № 265 та проінформували про терміни застосування і розміри штрафних санкцій.

Податківці також нагадали, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Акцентували увагу на термінах сплати загального МПЗ (протягом 60 календарних з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР)).

Також фахівці ДПІ повідомили платників про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати відповіді на запитання та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.

Крім того, податківцями надані роз’яснення щодо: переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом, переваг звітування в електронному вигляді; платникам надані відповіді на актуальні питання стосовно сплати земельного податку та МПЗ, а також консультаційна допомога громадянам у частині отримання безкоштовних КЕП.

Присутні отримали власну тематичну друковану продукцію ГУ ДПС роз’яснювального характеру зокрема, з питань реєстрації та використання РРО/ПРРО з урахуванням Закону України № 3219, новацій Закону України № 3219 з ПДФО, ПДВ, єдиного податку, а також щодо нарахування та сплати МПЗ.

Староста Шолоховського старостинського округу Покровської міської ТГ подякував за роз’яснення новацій законодавства та надані консультації, сервіси і послуги мешканцям округу. Висловив побажання і надалі на постійній основі проводити зустрічі представників органів податкової служби та органів місцевого самоврядування на території Покровської міської тергромади з метою інформування громадян про новації податкового законодавства та надання практичної допомоги мешканцям округу.