Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

РРО/ПРРО: податківці Дніпропетровщини роз’яснюють новації податкового законодавства (Криворізький та Павлоградський регіони)

, опубліковано 16 серпня 2023 о 17:28

Днями, в рамках роз’яснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, які запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року     № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) (набув чинності 01.08.2023) податківцями Криворізького регіону Дніпропетровщини проведено зустріч з представниками малого та середнього бізнесу в ТК «Ліберті» (м. Кривий Ріг). 

В ході зустрічі фахівці відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Криворізький регіон) надали роз’яснення присутнім щодо застосування та використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО (далі – ПРРО) при провадженні господарської діяльності та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України № 3219. Зокрема, акцентовано увагу, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України від 06 липня 1995 року № 265-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265), для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах.

Крім того, з метою посилення роз'яснювальної роботи з платниками податків з питань реєстрації РРО/ПРРО відбувся виїзд мобільного Центру обслуговування платників (далі – ЦОП) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) до торгових об’єктів, розташованих у м. Павлограді. Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонова Валерія (онлайн). 
Під час спілкування з платниками податківці нагадали, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, крім «єдинників» 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати РРО/ПРРО. Акцентовано увагу на тому, що норми Закону № 3219 не передбачають звільнення від використання РРО/ПРРО на період дії воєнного стану. При цьому, Законом № 3219 за порушення вимог Закону № 265, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, суб’єктів господарювання звільнено від відповідальності, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор. Платникам також нагадали, що ДПС України пропонує до застосування безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.
Комунікації податкової служби Дніпропетровщини необхідні і мають позитивний результат, адже практична допомога і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, підвищують обізнаність платників, а отже і сприяють роботі суб’єктів господарювання без порушень податкового законодавства.