Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання одноразового (спеціального) добровільного декларування розглянуто під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 10 серпня 2022 о 16:43

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання одноразового (спеціального) добровільного декларування».

На запитання платників податків відповідала заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксана БАБКІНА.

Питання: Добрий день! Скажіть, будь ласка, яким чином та за якими реквізитами сплатити суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – збір)?

Відповідь: Добрий день! Після подання платником «Звітної»/«Звітної нової»/«Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації автоматично відкривається інтегрована картка платника за відповідною територією та в Електронному кабінеті (приватна частина) в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» стає доступна інформація з відображенням реквізитів для сплати задекларованих сум збору збору з можливим використанням однієї із наявних платіжних систем та/або згенерованого QR-коду за кодом платежу 11011100.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкривається мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати збору. В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.

Питання: Добрий день! В мене таке питання: які наслідки буде мати фізична особа у разі несплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

Відповідь: Доброго дня!  У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності (пункт 12 підрозділу  94  розділу ХХ Податкового кодексу України від  02.12.2010 № 2755-VI (зі змінами) (далі – ПКУ)).

Питання: Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, якщо я придбав майно після  01 січня 2021 року, але за рахунок коштів з яких не були сплачені податки станом на 01 січня 2021 року?

Відповідь: Доброго дня! Одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають виключно належні фізичній особі активи, які були одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Оскільки умова «до 01 січня 2021 року», яка визначена пунктом 1 підрозділу 9 прим 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, застосовується виключно до доходів з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то фізична особа, яка здійснила придбання будь-якого активу після 01 січня 2021 року за рахунок зазначених доходів, може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням за умови дотримання інших вимог, визначених підрозділом 9 прим 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.