Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році»

, опубліковано 23 лютого 2022 о 16:15

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році».

На запитання платників податків відповіла заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксана БАБКІНА.

Питання: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи оподатковується ПДФО дохід фізичної особи у вигляді безоплатно отриманих корпоративних прав (частки в статутному фонді ЮО) від іншої фізичної особи – засновника підприємства, яка не є членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення?

Відповідь: Доброго дня!   У разі безоплатного отримання фізичною особою, яка не є членом сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення, доходу у вигляді корпоративних прав (частки в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи – засновника підприємства за заявою, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях оподаткування податком на доходи фізичних осіб такий дохід слід розглядати як дохід, отриманий платником податку у дарунок, що підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

При цьому фізична особа, яка безоплатно отримала корпоративні права (частку в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи - засновника підприємства, повинна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід.

 

Питання: Добрий день! Скажіть, будь ласка, як оподатковується передача автомобіля фізичною особою іншій фізичній особі за довіреністю?

Відповідь: Добрий день!  Оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування чи розпорядження рухомим майном не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, то не має обставин для оподаткування при передачі рухомого майна.

Однак, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою (відбувається перехід права власності) оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному статтею 173 Податкового кодексу України.

 

Питання: Вітаю! Скажіть будь ласка, яким чином оподатковується ПДФО дохід від продажу фізичною особою об’єктів нерухомості, які були одержані ним у спадщину?

Відповідь: Добрий день!  Дохід від операцій з продажу протягом звітного (податкового) року одного або двох об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи – резидента та були одержані ним у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

При цьому, у разі продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадщину об’єктів нерухомості, одержаний дохід буде оподатковуватися для фізичних осіб – резидентів за ставкою 5 відсотків.