Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО та програмних РРО

, опубліковано 11 січня 2022 о 11:30

Днями, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла пресконференція на тему: «Зміни у застосуванні фізичними особами-підприємцями РРО/ПРРО запроваджені з 01 січня 2022 року».

У прес-конференції взяла участь начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світлана Аратюнова.

З 01 січня 2022 року значно розширилось коло суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі - ПРРО).

«Так, застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для платників єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обсягу доходу за умови здійснення ними розрахункових операцій», – заначила Світлана.

Водночас, відповідно до законодавчих вимог, РРО або ПРРО не застосовують платники єдиного податку першої групи, до якої відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Світлана повідомила, що суб’єкти господарювання в своїй роботі можуть самостійно обирати працювати з використанням класичного чи програмного РРО, залежно від потреб. Електроні чеки, в свою чергу, матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові.

«Форма чека РРО або ПРРО затверджена розділом II Положення про форму та зміст розрахункових документів Наказу МФУ №12 від 21.01.2016 (із змінами та доповненнями). Тому, дуже важливо, щоб в чеках касової техніки були зазначені усі реквізити передбачені даним Положенням», - повідомила податківець.