Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання оподаткування місцевими податками і зборами під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 24 червня 2021 о 16:30

         Питання 1. Суб’єкт господарювання має у власності недобудовану будівлю торговельного комплексу (готовність 90%). Чи повинен СГ нараховувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на об`єкт незавершеного будівництва та  подавати податкову декларацію?

Відповідь: Об’єктом оподаткування Податком є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (пп. 266.1.1 п. 266.1, пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 Кодексу).

         Права власності підлягають державній реєстрації (п. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, далі - Закон).

         Для об’єктів незавершеного будівництва передбачена окрема процедура державної реєстрації прав (ст. 4, ст. 27 1 Закону).

         У разі проведення державної реєстрації права власності на новостворений об’єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі прав відкрито розділ як на об'єкт незавершеного будівництва, відповідний розділ та реєстраційна справа щодо об'єкта незавершеного будівництва закриваються, реєстраційний номер такого об’єкта скасовується. Для новоствореного об’єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, присвоюється новий реєстраційний номер такому об’єкту.

         Записи про речові права та їх обтяження щодо об’єкта незавершеного будівництва переносяться до розділу Державного реєстру прав, відкритого для новоствореного об'єкта (п. 4 ст. 14 Закону).

         Отже, в розумінні Закону об’єкт незавершеного будівництва не вважається об'єктом нерухомого майна.

         Таким чином, якщо у Реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва з відкриттям розділу як на об'єкт незавершеного будівництва, то таке майно не є об'єктом оподаткування Податком.

        Податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки по об’єктах незавершеного будівництва не подається податок не нараховується.

        

          Питання 2. Суб’єкт господарювання має у власності готельний комплекс, але не здійснює діяльність з тимчасового розміщення  у місцях проживання (ночівлі). Хто в данному випадку є платником туристичного збору і хто подає податкову звітність ?

 Відповідь: Згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

          а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з п.п. 268.7.2 п. 268.7 ст. 268 ПКУ, фізичними особами – підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ;

         б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

          в) юридичними особами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

         Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному вебсайті сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

         Отже, податкову звітність подає СГ- податковий агент який  надає послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі).

 

            Питання 3. Суб’єктом господарювання , який мав у користуванні на умовах оренди з міською радою земельну ділянку, яку в квітні поточного року на підставі договору купівлі - продажу  її придбав . З якої дати необхідно сплачувати земельний податок ЮО у разі набуття права власності на земельну ділянку із земель державної або комунальної власності?

Відповідь: Юридична особа, яка набула права власності на земельну ділянку із земель державної або комунальної власності сплачує земельний податок з дня державної реєстрації прав власності на таку земельну ділянку, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Кадастру з урахуванням процедури державної реєстрації, чинної на дату виникнення права власності.

 

           Питання 4. Суб’єкт господарювання  для провадження господарської діяльності (виробництво коксу) використовує майно у формі цілісного майнового комплексу. Майно складається із виробничих та невиробничих фондів. Чи повинен СГ сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та за які об’єкти нерухомого майна?

Відповідь: Цілісний майновий комплекс підприємства складається із об'єктів, сукупність активів яких дає змогу провадити певну господарську діяльність, де структурні підрозділи, наприклад, цехи (виробництва) можуть бути виділені у самостійні об'єкти і зареєстровані як самостійні суб'єкти господарської діяльності (Національний стандарт N 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 № 1440).

         Оскільки пп. «є» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України передбачає виключення з об'єктів оподаткування податком виробничих фондів - виробничих цехів, складських приміщень промислових підприємств, то для об'єктів цілісного майнового комплексу, які належать до категорії невиробничих фондів такого майна підприємства, не вбачається підстав застосування норм пп. «є»пп. 266.2.2 п. 266 ст. 266 Податкового кодексу.