Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Відповідальність платників податків та зупинення перебігу строків передбачених Податковим кодексом України у період дії карантину

, опубліковано 16 червня 2021 о 16:15

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Відповідальність платників податків та зупинення перебігу строків передбачених Податковим кодексом України у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)».

На запитання платників податків відповідав начальник юридичного відділу ГУ ДПС у Дніпропетровській області Богдан НАГОРНИЙ.

Питання: Добрий день! Скажіть, будь ласка, які податкові строки зупиняються та за що не застосовуються штрафні санкції в період карантину?

Відповідь: Доброго дня! Відповідно до пункту 102.1 статті 102 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) контролюючий орган, крім випадків, визначених пунктом 102.2 цієї статті, має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених цим Кодексом, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня - у разі проведення перевірки операції відповідно до статей 39 і 39 2 цього Кодексу), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, визначеної пунктом 133.4 статті 133 цього Кодексу, та/або граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов'язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов'язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.     

Згідно з п.52-1 підрозділу 10 розділу XX перехідних положень Податкового кодексу України (із змінами, внесеними згідно із Законом №591-IX від 13.05.2020) за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

порушення вимог законодавства в частині:

обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;

здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;

порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Питання: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи застосовуються штрафні санкції, передбачені п.126.1 ст.126 ПК України, за несплату або несвоєчасну сплату узгодженої суми грошових зобов‘язань (крім ЄСВ), за податкові періоди 2020 року (у т.ч. за 2019 рік), якщо строк сплати такої суми припадає на період проведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)?

Відповідь: Доброго дня! До платників податків (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), які за податкові (звітні) періоди 2020 року та за 2019 рік порушили строк сплати узгодженої суми грошового зобов’язання, визначений ст. 57 ПКУ, якщо граничний строк сплати припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)), але при цьому сплатили узгоджену суму грошового зобов’язання протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції, передбачені п. 126.1 ст. 126 ПКУ, не застосовується.

Проте, незастосування штрафних санкцій на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не поширюється на випадки порушення строків сплати узгодженої суми грошового зобов’язання з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Питання: Доброго дня! В мене таке питання: чи застосовуються санкцій за несвоєчасну сплату податку на додану вартість під час карантину?

Відповідь: Доброго дня! За порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не застосовуються штрафні санкції, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ. Отже, на період дії карантинних заходів, платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності: за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ