Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві податки та збори - основа фінансової незалежності територіальних громад

, опубліковано 24 березня 2021 о 11:57

Головним управлінням ДПС в Дніпропетровській області під головуванням в. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерія Леонова та за участі провідних фахівців Головного управління ДПС у Дніпропетровській області 24 березня 2021 року було проведено чергову робочу зустріч з представниками територіальних громад, органів місцевого самоврядування та платниками податків міста Дніпра з питань наповнення  бюджетів місцевих громад.

Метою подібних зустрічей є роз’яснення актуальних питань застосування податкового законодавства, визначення перелік проблемних питань та шляхів їх вирішення, а також налагодження співпраці.

На зустрічі керівників територіальних громад, органів місцевого самоврядування та платників податків району поінформовано щодо надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації по ставкам та податковим пільгам із сплати місцевих податків та зборів, актуалізації Державного реєстру речових прав, встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю, оформлення (належним чином) землекористувачами земельних ділянок, суб’єктів господарювання, які реалізують товари підакцизної групи (в тому числі палива)  без отримання відповідних ліцензій.

Фахівці податкової служби регіону звернули увагу голів територіальних громад на збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок збору за місця для паркування транспортних засобів. Зокрема, розгляд на відповідних робочих комісіях питання розробки переліку спеціальних земельних ділянок (схеми розміщення майданчиків для платного паркування транспортних засобів та спеціально відведених автостоянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів на відповідних територіях громади).

Під час зустрічі платників податків цікавили питання щодо списання сум податкового боргу, штрафних санкцій та пені відповідно до норм положень Закону України від 04.12.2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»).

Детально, податківці зупинилися на питаннях деклараційної кампанії 2021, а саме основних випадках подання декларацій про майновий стан і доходи,  граничних строках подання декларації та відповідальності за несвоєчасне подання.

Нагадуємо, що для громадян, які відповідно до розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію, граничний термін подання спливає 30.04.2021 (включно), а громадяни, які мають право на отримання податкової знижки - до 31.12.2021 року (включно).

Не залишись поза увагою й питання застосування РРО для суб’єктів господарювання спрощеної системи оподаткування та запровадження програмних РРО, які мають чимало переваг перед класичними (вільний вибір для суб’єкта господарювання; відсутність посередників (еквайєра, ЦСО); відсутність експертизи для комерційних програмних РРО; пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android; онлайн реєстрація в контролюючому органі; виключно електронний документообіг; безкоштовність).

На завершення учасники домовилися активізувати спільну роботу щодо наповнення місцевих скарбниць та контролю за дотриманням суб’єктами господарювання і громадянами вимог податкового законодавства.