Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про електронні сервіси на онлайн зустрічі говорили дніпропетровські податківці

, опубліковано 24 березня 2021 о 11:25

Онлайн семінари, вебінари, Skype конференції – новітні засоби комунікації податківців з платниками податків під час карантину, спричиненого коронавірусною хворобою.

Чергову таку зустріч, 24.03.2021 «через веб камеру» провели в. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерій Леонов та провідні фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з платниками податків.

Начальник управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська розповіла про електронні сервіси податкової служби, їх переваги та умови отримання. «Фізичні особи – підприємці через Електронний кабінет платника можуть подавати звітність, отримувати адміністративні послуги, слідкувати за своїм станом розрахунків з бюджетом, отримувати довідки та консультації, листуватись з Державною податковою службою без особистих візитів до податкової, а фізичні особи можуть ще сплачувати свої податкові зобов’язання», - зазначила Алла Свірська.

Вона зауважила, що для подання податкової звітності та отримання послуг онлайн потрібно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) - це аналог власноручного підпису. Він надає електронному документу такої ж юридичної сили, як і паперовому. КЕП видають Кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг. КЕП від податкової служби можна безкоштовно отримати в пунктах обслуговування ІДД ДПС.

Крім Електронного кабінету платника, Державна податкова служба пропонує платникам користуватись електронним сервісом InfoTAX, приєднатися до якого можна через месенджери Telegram чи Viber, та оперативно дізнаватись про стан розрахунків з бюджетом, свої реєстраційні та облікові дані, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків. Про новації, зміни та заходи податкової служби можна дізнатись зі сторінок у соціальних мережах Facebook та Telegram.

Алла Свірська зазначила, що на веб-портал Державної податкової служби (www.dp.tax.gov.ua) розміщено відеуроки щодо користування Електронним кабінетом платника та інформація про всі електронні сервіси служби.

Про кампанію декларування доходів громадянами, сплату податку на нерухоме майно, а також легалізацію праці та заробітної плати розповіла начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Самсоненко Євгенія.

Вона повідомила, що громадяни, які отримували у 2020 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані до 1 травня 2021 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї реєстрації.

«Якщо громадянину дохід виплачує підприємство, організація, підприємець, то обов'язок щодо нарахування та перерахування податку, подання звітності лежить на них. А ось за доходи, отримані від звичайної фізичної особи, йому потрібно самостійно відзвітувати перед податковою службою і не забути сплатити податки», - зазначила Євгенія Самсоненко.

До новацій цьогорічної кампанії декларування відноситься оподаткування продажу транспортних засобів. Так, продаж (обмін) протягом звітного (податкового) року першого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та / або мотоцикла, та/ або мопеда оподатковується за ставкою 0%,  другого – 5%, а третього – 18%.

Євгенія Самсоненко розповіла, що у 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості за 2020 рік. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.