Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219» У П’ятихатській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 24 листопада 2023 о 13:44

У П’ятихатській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

На запитання платників податків відповів начальник П’ятихатської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Дніпропетровській області Дубінчук Олександр Олександрович.

 

Питання 1: Добрий день!

Яка послідовність дій має бути здійснена для реєстрації ПРРО?

 

Відповідь. Доброго дня!

Ви повинні перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати Ваша господарська одиниця, де буде використовуватись програмний реєстратор розрахункових операцій, про яку Ви повідомляєте контролюючий орган відповідно (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП).

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316605), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись Вами. Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання в електронній формі повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО, за формою № 5-ПРРО (J/F1391802).

 

Питання 2: Добрий день!

Яка послідовність дій має бути здійснена для реєстрації ПРРО? 

 

Відповідь. Доброго дня!

Ви повинні перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати Ваша господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомляти контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається до ДПС у електронній формі.

Електронні форми заяв J1316604/F1316604 розміщені за покликаннями:

https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_yur.htm;

https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_fiz.htm.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО (J/F1391802).

 

Питання 3: Добрий день!

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) в ПРРО? 

 

Відповідь. Доброго дня!

Програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання/оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку (файлу у форматі CSV), який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

Питання 4: Добрий день!

Які мої дії як суб’єкта господарювання перед початком використання ПРРО від ДПС для операційної системи iOS (Apple) та Web?

 

Відповідь. Доброго дня!

Вам потрібно:

1.Завантажити та встановити програмне забезпечення ПРРО відповідне операційній системі пристрою – з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше).

  1. Переконатись, що Вами подано через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності наступні форми: – повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20–ОПП; – заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1–ПРРО; – повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5–ПРРО (далі – Повідомлення за ф. № 5–ПРРО);
  2. Запустити застосунок та авторизуватися за допомогою КЕП, який було вказано в Повідомленні за ф. № 5–ПРРО.