Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219» В Придніпровській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 05 жовтня 2023 о 14:13

                   В Придніпровській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО, нововведення Закону №3219».

                   На запитання платників податків відповідала головний державний інспектор Придніпровської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федяй Вікторія Іванівна.

Питання 1: Добрий день!

Чи застосовують СГ, у тому числі ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп, РРО та/або ПРРО при продажу предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг релігійними організаціями?

Відповідь: Доброго дня!

Ні, при цьому повинні використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.   У разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

 

Питання 2: Добрий день!

Який розрахунковий документ повинна видавати ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність при проведенні готівкових розрахунків з клієнтами?

Відповідь: Доброго дня!

Фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, може надати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ, який підтверджує факт наданої послуги або виконаної роботи. Оскільки Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не визначає порядок здійснення розрахунків фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність та відповідно не поширюється на таких осіб. Разом з тим, спеціальне законодавство не встановлює вимог щодо надання нотаріусом розрахункового документа при наданні клієнту послуги, а також не встановлює форму такого документу.

 

Питання 3: Які дії СГ перед початком використання ПРРО від ДПС для операційної системи iOS (Apple) та Web?

Відповідь: Для використання ПРРО від ДПС суб’єкту господарювання потрібно: 1. Завантажити та встановити програмне забезпечення ПРРО відповідне операційній системі пристрою – з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше).

  1. Переконатись, що суб’єктом господарювання подано через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності наступні форми: – повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20–ОПП; – заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1–ПРРО; – повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5–ПРРО (далі – Повідомлення за ф. № 5–ПРРО); 3. Запустити застосунок та авторизуватися за допомогою КЕП, який було вказано в Повідомленні за ф. № 5–ПРРО.

 

Питання 4: Чи застосовує СГ РРО та/або ПРРО у разі реалізації товарів (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою сервісу «Інтернет-банкінг»?

Відповідь: Ні, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN.

Інтернет-банкінг, на відміну від платіжного застосунку, робить тільки пряме перерахування коштів з рахунку платника на рахунок отримувача на основі розпоряджень, які клієнт передає банку на відстані, і для цього клієнт самостійно повинен обрати в інтерфейсі Інтернет-банкінгу свій рахунок, з якого він бажає сплатити, та вказати платіжні реквізити отримувача – код отримувача та його IBAN.

 

Питання 5: Чи зобов’язаний СГ видавати (надсилати) покупцю розрахунковий документ у паперовій та/або електронній формі чи достатньо (у тому числі у період воєнного стану) лише відтворити на дисплеї РРО чи ПРРО QR-код або здійснити його друк без створення і видачі (надсилання) покупцю?

Відповідь: Cуб’єкт господарювання в обов’язковому порядку зобов’язаний надавати (надсилати) покупцю фіскальний чек на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО (далі – ПРРО) QR-коду), оскільки QR-код є лише частиною розрахункового документа, яка використовується для перевірки автентичності. При цьому, зазначена вимога діє також у період дії воєнного стану. Разом з тим, на сьогодні діють обмеження доступу до публічних електронних реєстрів, сервісів, які дозволяли шляхом зчитування QR-коду здійснювати пошук та перегляд інформації по фіскальним чекам на вебпорталі ДПС.