Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219» У Васильківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 05 жовтня 2023 о 14:11

У Васильківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

 На запитання платників податків відповіла старший державний інспектор  Васильківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Форостініна Наталія Миколаївна.

 

Питання 1: Добрий день!

« Первинна реєстрація РРО», що це означає?

 

Відповідь. Добрий день!

Первинна реєстрація реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) в контролюючому органі означає, що реєстрація цього РРО здійснюється вперше. Первинній реєстрації підлягають моделі (модифікації) РРО, що містяться у першій частині Державного реєстру РРО та раніше не були зареєстровані, тобто які не експлуатувалися (нові).

 

Питання 2: Добрий день!

У разі несвоєчасного закриття зміни через форс-мажорні обставини (повітряну тривогу, відсутність світла в який термін СГ повинен створювати на РРО та/або ПРРО фіскальні звітні чеки?

Відповідь: Добрий день!

         Не пізніше наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на реєстраторі розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмному РРО.

 

Питання 3: Добрий день!

         Чи зобов’язаний застосовувати СГ РРО та/або ПРРО у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду?

 

Відповідь: Добрий день!

                   Суб’єкт господарювання (продавець) не зобов’язаний застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN такого суб’єкта господарювання.
     Водночас, у разі здійснення розрахунків за допомогою QR-коду, в якому закодовані реквізити для оплати, будь-якого іншого електронного платіжного засобу, відмінного від реквізитів рахунку у форматі ІВАN, – застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

 

Питання 4: Добрий день!

Яким наказом визначено порядок ведення обліку товарних запасів?

 

Відповідь: Добрий день!

 Форма та порядок ведення обліку товарних запасів визначені Порядком ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

 

 

Питання 5: Добрий день!

Які підстави відмови у реєстрації РРО?

 

Відповідь: Добрий день!

 Контролюючий орган відмовляє в реєстрації РРО, якщо, зокрема:
        -РРО вже зареєстрований;
       -  модель (модифікацію) РРО не включено або виключено з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій;
       -  РРО не відповідає сфері застосування, зазначеній в реєстраційній заяві за ф. № 1-РРО;
        - центр сервісного обслуговування не включено до Реєстру Центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій;
       -  суб’єкт господарювання не перебуває на обліку в контролюючому органі, до якого подано реєстраційну заяву за ф. № 1-РРО;
       -  у контролюючому органі наявні відомості про РРО як про викрадений.